Čo sú… Peptidy

28.01.2021 • Vyznajte sa

Čo sú... Peptidy: titulná fotka

Vysvetlenie ako peptidy vznikajú nie je pre bežného čitateľa jednoduché, zavedie nás to do sféry chemických vzorcov. Oveľa prívetivejšie bude zapamätať si, že peptidy vznikajú spojením viacerých aminokyselín pomocou amidových, teda peptidických väzieb. Ešte jednoduchšie povedanépeptidy sú zlúčeniny aminokyselín.

Trochu podrobnejšie môžeme povedať, že peptidy vznikajú spájaním dvoch alebo viacerých molekúl aminokyselín. Peptidy pozostávajúce z viac ako 100 aminokyselín vytvárajú proteín, čiže bielkovinu. Peptidy tvoria prechod medzi α-aminokyselinami a bielkovinami. Makromolekuly jednoduchej bielkoviny sa skladajú len z aminokyselín navzájom viazaných peptidickými väzbami.

Áno, aj to jednoduchšie vysvetlenie vzniku peptidov znie veľmi komplikovane. Pre nás je podstatné vedieť, že peptidy zohrávajú dôležitú úlohu v starostlivosti o pokožku. Odborníci v kozmetickom priemysle čerpajú z vedeckých výskumov v tejto oblasti a zameriavajú sa na vývoj inovatívnych účinných produktov s obsahom peptidov ako sú rôzne séra, krémy a masky.

Samotné peptidy ale nie sú všemocné, nedokážu obsiahnuť všetky potreby pleti. Preto by mali kozmetické produkty obsahovať okrem peptidov vyvážene aj ďalšie dôležité aktívne látky.

Pri nedostatočnom obsahu peptidov v pokožke, keď peptidické väzby nie sú dostatočne celistvé, pleť stráca svoju pevnosť, textúru a odolnosť. Začínajú sa objavovať vrásky, pokožka vädne. Výskumy potvrdzujú, že lokálnou aplikáciou peptidov do pokožky sa spúšťajú bunkové procesy ako je tvorba kolagénu a elastínu. Pleť nadobúda mladistvý vzhľad a pevnosť, pokožka je jemnejšia a hydratovaná.

Peptidy nie sú len marketingovým ťahom. Syntetické peptidy vytvárané v laboratóriách na kozmetické účely majú skutočne veľký potenciál riešiť špecifické potreby pokožky. Prenikajú do živých kožných membrán a prenášajú do nich aktívne látky bez akéhokoľvek poškodenia buniek. Liečia zvnútra.

Peptidy majú niekoľko reálnych účinkov. Môžeme sa na ne pozrieť aj zo širšieho uhla. V starostlivosti o pokožku sú multifunkčné. Dokážu vylepšiť vzhľad a príjemný pocit z pleti viacerými spôsobmi:

✔ umožňujú odstraňovanie mŕtvych buniek z pokožky bez jej podráždenia, čím sa zlepší hydratácia a jemnosť kože a zmenší sa hĺbka vrások,

✔ sú nápomocné pri hojení rán, revitalizácii pokožky a tiež ako antioxidačná podpora,

✔ pri ošetrovaní príznakov akné sa podieľajú na znižovaní množstva komedónov, podráždení a pľuzgierikov,

✔ výrazne rozjasňujú pokožku,

✔ poskytujú výživu, aktivujú bunkový metabolizmus,    

✔ stimulujú bunkové aktivity – tvorbu kolagénu, kyseliny hyaluronovej,

✔ reštrukturalizujú kožné tkanivá, čím zlepšujú pevnosť a pružnosť kože,

✔ redukujú opuchy a tmavé kruhy pod očami,

✔ zlepšujú plnosť pier minimalizáciou vzhľadu jemných línií a vrások,

✔ zlepšujú hydratáciu, posilňujú funkciu kožnej bariéry a imunitnú ochranu pokožky,

✔ poskytujú úľavu podráždenej a citlivej pokožke,

✔ peptid argirelín efektívne oslabuje svalové sťahy a zmierňuje tvorbu vrások, zjemňuje výrazové línie.

Na kozmetickom trhu existuje veľký výber prípravkov aj na domácu starostlivosť s obsahom peptidov v rôznych anti-agingových sérach a krémoch. Produkty obsahujúce účinné peptidy preukázateľne dodávajú pokožke hustotu, pevnosť, pružnosť a dokážu pleť udržať krásne vyhladenú a vypnutú.

Jedným z takýchto vysoko účinných peptidov je napríklad aj spomenutá aktívna látka Argireline, ktorej sa budeme venovať bližšie v nasledujúcom blogu. Peptid Argireline je významným aktivátorom mladosti, ktorý si zaslúži samostatný článok.

Kým napíšeme ďalší článok, vy stihnete absolvovať skrášľovacie ošetrenie pleti v štúdiu krásy ALEXIA 😊 .

Sú peptidy prítomné aj pri našich ošetreniach? V ktorej procedúre a v akom skupenstve?

To všetko vám radi priblížime, keď nám napíšete alebo zatelefonujete. Aj v tieto dni sme vám k dispozícii na konzultáciu k jednotlivým ošetreniam.


Zverte sa do rúk profesionálov a využite služby ALEXIA Beauty Studia v Trenčíne.

Objednajte sa:

Tešíme sa na vás
Team Alexia®

Darčekové poukazy Alexia

Darčekové poukazy

Práve darčekový poukaz vie potešiť osobu, na ktorej nám záleží. Vy iba obdarujte a o všetko ostatné sa už postaráme my. Kúpte darčekový poukaz a prekvapte. Vyhotovenie a odovzdanie vieme zrealizovať expresne aj v deň objednania.

Ponúkame vám darčekové poukazy v rôznych hodnotách, využiteľné na všetky naše služby.

Pre dostupné sumy a objednávky nás kontaktujte ›