Prečo strie, lebo to zaujíma každú ženu, najmä po pôrode.

09.12.2019 • Kozmetické problémy

Prečo strie, lebo to zaujíma každú ženu, najmä po pôrode.: titulná fotka

Zbaviť sa strií je ľahšie, než si myslíte. Ale poďme pekne po poriadku. Povedzme si čo sú to strie, prečo a kedy vznikajú a ako proti nim účinne zakročiť. Dobrou správou je, že nepredstavujú pre ženy ani mužov závažný zdravotný problém, skôr estetický. Je to prirodzená reakcia na nadmernú záťaž pokožky.

Čo sú to strie

Strie sú ľahko rozpoznateľné. Je to prirodzená reakcia na nadmernú záťaž pokožky. Ide o nechcené znamienka pripomínajúce jazvičky, ktoré sú následkom napínania strednej vrstvy kože (dermis). Ich červenú alebo fialovú farbu (niekedy aj modro-fialovú) spôsobujú drobné cievky, ktoré prasklinkami v koži presvitajú. Sú tvorené väzivom, ktoré neobsahuje žiadne bunky tvoriace pigment, preto nakoniec zostávajú akoby vybielené.

Vznik strií

Nájsť ich môžeme kdekoľvek na tele, najčastejšie na bruchu, zadku, pažiach, prsiach a stehnách. Tak ako aj iné „poškodenia“ kože, aj strie vznikajú v dôsledku narušenia elasticity kože. Za ich vznikom môže byť aj genetika.

Prečo strie vznikajú

Nájsť ich môžeme kdekoľvek na tele, najčastejšie na bruchu, zadku, pažiach, prsiach a stehnách. Tak ako aj iné „poškodenia“ kože, aj strie vznikajú v dôsledku narušenia elasticity kože. Za ich vznikom môže byť aj genetika.

Ak naša koža nestíha reagovať na prudké zmeny, ktoré v tele nastávajú, ako prejav „slabosti“ začnú vznikať malé biele jazvičky. Najčastejšie vznikajú preto, že telo nestíha reflektovať na váhový prírastok.

Ako strie vznikajú

Elastické vlákna, ktoré sa nachádzajú v strednej vrstve kože, sú napínané a tak dochádza k ich rozťahovaniu alebo ich zmršťovaniu. Ak tento proces nastane príliš rýchlo, dochádza k natrhnutiu a prasknutiu. Na povrchu kože nám zostanú viditeľné malé stopy, ktoré sa objavujú ako svetlé zafarbené čiary na miestach, kde sa ukladá tuk, vrátane stehien alebo brucha.

Kedy strie vznikajú

Strie vznikajú pri nadmernej námahe kože a zároveň jej nedostatočnej elasticite. Nemalo by nás preto prekvapiť, že to môže byť už v období puberty až raného detstva. Obdobie rastu u niektorých detí nastáva príliš rýchlo. Nemusí ísť iba o výškový rast, ale aj priberanie na váhe, zväčšovanie pŕs alebo výkyvy v objeme iných častí tela. Možno by ste to nečakali, ale strie môžu vznikať až do päťdesiatky.

Strie ako príznak ochorenia

Najnovšie štúdie naznačujú, že ženy, ktoré majú strie môžu čeliť až trojnásobného riziku vzniku panvovej poruchy známej ako panvový prolaps (pokles ženských panvových orgánov). Vedci tvrdia, že narušená schopnosť produkcie spojivového tkaniva môže vysvetliť súvislosť, ktorú našli medzi poruchami kože a panvy.

Zmeny ako tehotenstvo, puberta alebo výrazné zvýšenie hmotnosti môžu pokožku napnúť a narušiť produkciu kolagénového proteínu, ktorý jej dodáva pevnosti a pružnosti. Jazvy, ktoré zostali v dôsledku tohto prerušenia sú strie.

Prevencia pred striami

Nevyhovárajme sa na genetiku a spravme všetko preto, aby sme sa striám vyhli oblúkom. Čo je základ – dať si pozor na skokovité pribratie na váhe. Rovnako opatrné musíme byť aj pri chudnutí. Pokožka má svoju elasticitu a pamätá si, ale treba nato ísť postupne. Tak ako aj pri iných viditeľných nedostatkoch kože (napríklad vráskach) je najdôležitejší dostatočný pitný režim a celkovo hydratácia zvonku aj zvnútra. Prevenciou pred vznikom môžu byť aj rôzne kozmetické prípravky na strie, napríklad https://www.beligo.sk/obchod/202/stretch-marks-cream-spevnujuci-telovy-krem-na-pokozku-a-strie-200ml. Za vyskúšanie tento krém určite stojí. Nepodceňujme domácu starostlivosť o svoju pokožku. 

Príčiny vzniku

Každý vnútorný proces, ktorý nastáva v našom tele, má za následok nejakú vonkajšiu reakciu. Tak je to aj v prípade príčin vzniku strií. Jedným z ukazovateľov je zníženie hladiny dôležitého štrukturálneho proteínového kolagénu, k čomu môže dôjsť z týchto príčin:

  • príliš rýchle pribratie z dôsledku zlého stravovania, prejedanie sa, vysoké BMI,
  • hormonálne zmeny spôsobujúce priberanie: užívanie kortikosteroidov,
  • hormonálna nerovnováha: tehotenstvo alebo puberta,
  • nadmerné cvičenie pri profesionálnych športovcoch napr. u kulturistov v oblasti bicepsov či na chrbte.

Strie počas tehotenstva

Tehotenstvo môžeme považovať za najrizikovejšie obdobie na vznik strií. Strie v tehotenstve sa vyskytujú u takmer 90% budúcich mamičiek. Počas tehotenstva telo produkuje hormóny zmäkčujúce väzivo v panve aby bolo rodenie jednoduchšie. Tým dochádza tiež k zmäkčeniu vlákien pokožky čo spôsobuje, že pokožka je náchylná k vzniku strií. Strie vzniknú ako odpoveď na prudké hormonálne zmeny sprevádzané nárastom váhy aj objemu vybraných telesných partií (najčastejšie brucho, prsia, ramená, boky). Náchylnejšie na tvorbu strií sú ženy počas prvého tehotenstva s hmotnostným prírastkom nad 15 kg.

Strie po pôrode

Prečkali ste obdobie tehotenstva bez strií? Bohužiaľ ešte nemáte nad nimi vyhraté. A to aj v prípade, ak sa po pôrode začína vaša váha stabilizovať a klesať. Je tu totiž partia tela, ktorá práve v období po pôrode dostáva najviac zabrať – naše prsia. Tvorbou materského mlieka sa zväčšujú, a v niektorých prípadoch môže opäť ísť o prudké zmeny, na ktoré telo nestíha reagovať. Dobrá správa ale je, že po pôrode, po ukončení šestonedelia, môžeme začať aj s prístrojovými ošetreniami na odstránenie strií. Ošetrenie je vykonávané najmodernejším profesionálnym medicínskym prístrojom ReCell – bezbolestnou rázovou vlnou, čo je istotou úspechu.

Strie pri chudnutí

Stále väčší počet ľudí trápi obezita. Aktuálne najpopulárnejšie sú ketodiéty, ktorým na popularite pridávajú tváre známych osobností. Medzi najznámejšie značky patrí: Ketodiet, Ketomix, Prodietix a ďalšie. Čo sľubujú tieto diéty? Rýchle schudnutie aj v prípade vysokej obezity. Naše telo ocení, že chceme so svojou nadváhou niečo robiť, ale ak budete chudnúť príliš rýchlo, striám sa nevyhnete. Obzvlášť v prípade, ak v strave nebudete kvôli diéte prijímať dostatočné množstvo dôležitých živín, ktoré sú potrebné na regeneráciu kože.

Ak však máte výraznú nadváhu a budete chudnúť rýchlo, strie sa na vašej koži takmer určite objavia. Zmena objemu tela sa prejaví aj na kvalite kože, nehovoriac o tom, že nesprávne zvolená diéta nemusí obsahovať dôležité živiny pre regeneráciu kože. Preto je vhodné používať rôzne krémy proti striám aj v priebehu chudnutia.

Strie u mužov

Hovoríte si, že to snáď nie? Ale áno. Muži síce neprechádzajú takými hormonálnymi zmenami ako ženy, ale na druhej strane ich telo oproti tomu ženskému produkuje menej hormónu zodpovedného za hojenie kože – kolagénu. Z tohto dôvodu je aj liečba strií u mužov dlhodobejšia záležitosť. Strie vzniknú z dôvodu prudkej zmeny, či už náhle nabratie svalov, pribratie, ale aj prudké schudnutie. A to sa týka aj mužov.

Odstránenie strií

Pri striách platí, že čím skôr ich začnete riešiť, tým lepšie vyhliadky na ich zmiernenie až odstránenie dosiahnete. Hydratáciou pokožky dochádza k redukcií vrások a vyrovnaniu nerovností pokožky. Zlepší sa jej pružnosť a prekrvenie. Na zmiernenie alebo predchádzanie striám môžete aplikovať hydratačné krémy zamerané na strie. Na liečbu strií môžeme využiť rôzne metódy; laserovú terapiu, excimerový laser, frakčnú fototermolýzu, svetelnú terapiu, rádiofrekvenčnú abláziu, mikrodermabráziu, galvanopunktúru, karboxyterapiu, rázovú vlnu.

Veľmi detailne a komplexne sa striám venuje aj článok na zdravotníckom portáli Zdravoteka.sk (kliknite a čítajte).

Krémy na strie

Krémy na strie je dobré začať používať ako prevenciu už počas tehotenstva a pokrarovať aj po pôrode. Pravidelnú masáž najháklivejších partií s použitím hydratačných krémov s vitamínom E a A môžete opakovať aj dvakrát denne. Na trhu je veľké množstvo krémov zameraných na strie. Niektoré fungujú viac, niektoré menej.

Jedným z najúčinnejších produktov, ktoré máme odskúšané na sebe a na našich klientkách je SlimCode Stretch Marks - vysokoúčinný spevňujúci krém na pokožku a striiso špeciálnym kovovým guličkovým aplikátorom. Zakúpite ho aj priamo u nás v štúdiu. Je to krém na spevnenie pokožky problémových partií (brucho, paže, nohy, zadok, prsia) s okamžitými výsledkami. Zabraňuje výskytu strií v súvislosti s pubertou a tehotenstvom a viditeľne znižuje výskyt existujúcich strií. Elastín pôsobí spevňujúco na strie a zoslabuje ich. Tiež regeneruje, vyživuje a spevňuje pokožku. Kolagén aktívne pôsobí pri regenerácii pokožky a poskytuje odolnosť tkanivám, udržuje pevnú štruktúru pokožky. Obsahuje 100% prírodné zložky, ktoré nespôsobujú podráždenie - odporúča sa aj pre tehotné a dojčiace ženy.

Viditeľne zostane spevnená pokožka problémových partií (brucho, zadok, stehná, prsia, paže) a zmierni sa viditeľnosť strií. Vysokoúčinná prevencia proti vzniku strií v tehotenstve, v pubertálnom veku alebo pri prudkom náraste hmotnosti. Krémy vás strií nezbavia, ale pomôžu ich zjemniť.

Laserové odstránenie strií

Ak chcete strie odstrániť nadobro, krémy a oleje nebudú stačiť. Na vyblednuté až striebristé strie sa používa frakčný laser, procedúru popisuje Medical MKP. Táto procedúra namiesto invazívneho odstraňovania poškodenej kože funguje na princípe “zohriať a vyliečiť”. V podstate ide o jednoduchý princíp, kedy vysokoenergetické laserové svetlo plochu zohreje, čím rozbije väzby medzi poškodenými bunkami kože. Toto “poškodenie” podporuje tvorbu kolagénu, čo má na svedomí obnovenie pokožky a zmiznutie strií.

Rázová vlna ako účinná metóda na odstránenie strií

Momentálne najnovšia a najúčinnejšia technológia na odstránenie strií je patentovaná rázová vlna v synergii s rádiofrekvenciou, ktorej princíp úspešne využíva aj štúdio krásy ALEXIA.

Ošetrenie je vykonávané najmodernejším profesionálnym medicínskym prístrojom ReCell – bezbolestnou rázovou vlnou, čo je istotou úspechu. Súčasťou ošetrenia je špeciálna rastlinná prístrojová kozmetika, ktorá zintenzívňuje účinok.

Túto prevratnú novinku v odstraňovaní strií rázovou vlnou v prístroji ReCell si už môžete dopriať aj na Slovensku, v niektorých dobrých salónoch a štúdiách krásy. Objednajte si termín a presvedčte sa o jej účinku na vlastnej koži.

Často kladené otázky

Má na strie vplyv strava?

Určite áno. Ako sme spomínali - neprejedajte sa a nechudnite nárazovo. Robme veci systematicky, chudnime postupne. Vďaka úprave stravy a správnej životospráve.

Má genetika vplyv na vznik strií?

Áno, naša genetika zohráva úlohu pri elasticite pokožky. Väčšina z nás ale tieto gény nemá, preto je dobré spoliehať sa na prevenciu. V prípade vzniku strií neexistuje žiadna spravodlivosť. Kým niektorá žena v tehotenstve priberie aj tridsať kilogramov a po pôrode má bruško krásne hladké, iná môže pri pôrode vážiť len o niečo viac ako inokedy a napriek tomu sa jej na pokožke strie objavia.

Sú chirurgické zákroky najúčinnejšie?

Pri abdominoplastike sa odstraňuje natiahnutá koža spolu so striami. Avšak pri rozsiahlejšom postihnutí kože sa všetky strie odstrániť nedajú.

Ktoré sú osvedčené prípravky na strie?

Osvedčené sú prípravky s obsahom kolagénu, elastínu, kyseliny hyaluronovej, bambuckého masla, aloe vera, olivového oleja, kyseliny glykolovej a retinoidov. Účinný je aj olej z pšeničných klíčkov, ale aj kakaový, mandľový, kokosový a ricínový.

Napísali o nás...

O prístroji ReCell s bezbolestnou rázovou vlnou, ktorá efektívne pôsobí na odstraňovanie celulitídy, strií a chudnutie sa môžete dočítať aj v známom časopise pre krásu, zdravie, estetiku a životný štýl Kosmetika & Wellness.


Zverte sa do rúk profesionálov a využite služby ALEXIA Beauty Studia v Trenčíne.

Objednajte sa:

Tešíme sa na vás
Team Alexia®

Darčekové poukazy Alexia

Darčekové poukazy

Práve darčekový poukaz vie potešiť osobu, na ktorej nám záleží. Vy iba obdarujte a o všetko ostatné sa už postaráme my. Kúpte darčekový poukaz a prekvapte. Vyhotovenie a odovzdanie vieme zrealizovať expresne aj v deň objednania.

Ponúkame vám darčekové poukazy v rôznych hodnotách, využiteľné na všetky naše služby.

Pre dostupné sumy a objednávky nás kontaktujte ›