Prebiotiká - Probiotiká. Poznáš rozdiel?

28.11.2023 • Vyznajte sa

Prebiotiká - Probiotiká. Poznáš rozdiel?: titulná fotka

Je rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami v kozmetických prípravkoch?

Ak áno, ide o zásadný rozdiel? V čom sú prebiotiká a probiotiká iné?

V dnešnej ére rastúceho dôrazu na holistickú starostlivosť o pleť a povedomie o význame mikrobioty pokožky, prebiotiká a probiotiká získavajú stále viac pozornosti v svete kozmetických prípravkov. Tieto mikroorganizmy, ktoré sú dlhodobo známe pre svoje prospešné účinky na tráviaci systém, teraz nájdu svoje miesto aj v regeneratívnej starostlivosti o pokožku.

V tomto článku sa pozrieme na to, čo sú prebiotiká a probiotiká, ako môžu ovplyvniť mikrobiotu pokožky a aké výhody môžu prinášať do sveta kozmetiky. Odkryjeme ich potenciál na posilnenie bariérovej funkcie pokožky, zlepšenie hydratácie a podporu celkovej zdravotnej kondície pokožky.

Pridajte sa k nám na púti hlbšieho porozumenia novým hraniciam starostlivosti o pleť a objavte, ako môžu prebiotiká a probiotiká viesť k novým dimenziám krásy, ktorá sa odrazí nie len na vašej pokožke.

Aký je teda rozdiel medzi prebiotikami probiotikami?

Hneď v úvode je dôležité povedať, že probiotiká a prebiotiká sú dva rôzne typy látok. Často sa využívajú aj v kozmetických prípravkoch, najmä v starostlivosti o pleť. Tieto látky majú rôzne účinky a výhody pre pokožku, a ich rozdiely spočívajú v ich pôvode a funkciách.


P r o b i o t i k á

Probiotiká sú mikroorganizmy, najmä baktérie, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravie hostiteľa, keď sa podávajú v primeranej dávke. V kozmetických prípravkoch môžu byť probiotiká pridané s cieľom posilniť mikrobiálnu rovnováhu pokožky. Tieto mikroorganizmy môžu pomôcť udržiavať zdravú mikroflóru pokožky a poskytovať rôzne výhody.

Čo znamená posilniť mikrobiálnu rovnováhu pokožky?

Posilniť mikrobiálnu rovnováhu pokožky znamená vytvoriť prostredie, ktoré podporuje zdravú a vyváženú populáciu mikroorganizmov, ktoré obývajú pokožku. Mikroorganizmy na pokožke tvoria komplexný ekosystém, ktorý sa nazýva mikrobiota pokožky alebo mikroflóra. Tento ekosystém zahŕňa množstvo rôznych mikroorganizmov vrátane baktérií, vírusov, húb, kvasiniek a ďalších mikrobiálnych foriem. Tieto mikroorganizmy existujú v symbióze s pokožkou, a hrajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia našej pokožky. V súčasnosti sa kladie stále väčší dôraz na výskum a pochopenie mikrobioty pokožky, a to aj v kontexte starostlivosti o pleť a kozmetických výrobkov.

Hlavné výhody probiotík

Ide najmä o zvýšenie hydratácie, zlepšenie ochranného prostredia pokožky a zníženie zápalov. Môžu prinášať aj ďalšie výhody pre pokožku a zlepšovať jej celkový stav:

  • Zlepšenie mikrobiálnej rovnováhy: Probiotiká môžu pomáhať udržiavať zdravú rovnováhu mikroorganizmov na pokožke. Týmto spôsobom prispievajú k vytváraniu prospešnej mikrobioty.
  • Posilnenie bariérovej funkcie: Probiotiká môžu zlepšiť bariérovú funkciu pokožky, čím ju chránia pred vonkajšími nebezpečenstvami, ako sú baktérie, vírusy a iné škodlivé látky.
  • Zníženie zápalových reakcií: Probiotiká majú potenciál znižovať zápalové reakcie na pokožke. Tým môžu byť prospešné pre ľudí s citlivou pokožkou, ekzémom alebo inými kožnými problémami spojenými so zápalom.
  • Podpora hojenia: Probiotiká môžu podporiť proces hojenia rán a podráždenia pokožky. Týmto spôsobom môžu byť užitočné aj pri liečbe menších kožných lézií.
  • Antioxidantný účinok: Niektoré probiotiká majú vlastnosti antioxidantov, čo znamená, že môžu chrániť pokožku pred škodlivým účinkom voľných radikálov a predčasného starnutia.
  • Regulácia kožného mazu: Probiotiká môžu pomôcť regulovať produkciu kožného mazu, čo je dôležité pre ľudí s mastnou alebo problematickou pokožkou.


P r e b i o t i k á

Prebiotiká sú látky, ktoré podporujú rast a aktivitu prospešných mikroorganizmov, najmä baktérií, ktoré sú priaznivé pre zdravie hostiteľa. Čiže prebiotiká poskytujú akýsi zdroj potravy pre živé probiotické baktérie. V kozmetických produktoch sa prebiotiká pridávajú s cieľom poskytnúť živiny a podporiť rast prospešných mikroorganizmov, ktoré už prirodzene existujú na pokožke.

Týmto spôsobom sa podporuje rovnováha mikroflóry pokožky a zvyšuje sa jej obranyschopnosť.


Čo máme zaradiť ako prvé? Probiotiká verzus Prebiotiká

Výber medzi probiotikami a prebiotikami v kozmetike závisí od konkrétnych potrieb vašej pokožky a osobných preferencií. Niektorí ľudia môžu mať lepšie výsledky s probiotikami, zatiaľ čo iní môžu preferovať prebiotiká alebo ich kombináciu.

Sú na trhu produkty, ktoré obsahujú kombináciu probiotík a prebiotík?

ÁNO. Mnohé kozmetické produkty kombinujú probiotiká a prebiotiká pre synergetické účinky. Táto kombinácia môže poskytovať celkové zlepšenie mikrobiálnej rovnováhy a zdravia pokožky. Vždy je dobré skonzultovať zaradenie nového produkty do vašej kozmetickej rutiny s odborníkom na starostlivosť o pokožku, aby ste zistili, čo by najlepšie vyhovovalo vašim konkrétnym potrebám a typu pokožky. Každý má jedinečnú pokožku, a tak individuálny prístup môže byť kľúčový pre dosiahnutie najlepších výsledkov.

V Alexia beauty štúdiu vám poradíme. U nás pracujú skutočné odborníčky vo svojej oblasti a preto spolu s vami zvážia všetky aspekty (potreby, preferencie, stav pleti, vek...), aby ste s ohľadom konkrétne na vás, vybrali to najlepšie pre zlepšenie stavu vašej pleti a podporenie jej prirodzenej krásy.

V spolupráci s dodávateľom luxusnej svetovej kozmetiky, eshopom BELIGO.SK, máme v našej ponuke produkty, ktoré obsahujú konkrétne probiotiká, ale aj prebiotiká. Aplikujeme ich našim klientom počas ošetrení a sú v štúdiu k dispozícii aj na zakúpenie pre pokračovanie v správnej domácej starostlivosti.


Citlivá pokožka

Špeciálne pre citlivú pokožku, alebo ak bojujete s podráždením, probiotiká môžu byť užitočné. Tieto mikroorganizmy môžu pomôcť udržiavať rovnováhu mikroflóry pokožky a zmierniť zápalové reakcie. Ak máte pocit suchej pokožky, probiotiká pomôžu zvýšiť jej hydratáciu a zlepšiť bariérovú funkciu pokožky.

Prospešné probiotiká nájdete v produkte Sleep & Renew – Regeneračné a upokojujúce prírodné nočné super sérum proti starnutiu pleti. Neobsahuje žiadnu vodu a napomáha obnove pleti počas spánku.  Pomáha pokožke udržať vlhkosť, zatiaľ čo jej prirodzené enzýmy posilňujú antioxidanty, ktoré obnovujú pokožku a pomáhajú bojovať proti jemným líniám a vráskam.

Obsahuje až 85% fermentovaných extraktov z ovocia laktobacillus – prospešné probiotiká pre obnovu pokožky. Okrem pleti je vhodné toto sérum aplikovať aj na krk, dekolt a chrbty rúk pre lepšiu regeneráciu a zlepšenie vitality pokožky.

Alexii je toto SUPER SÉRUM dostupné na vyskúšanie aj zakúpenie.


Mastná pokožka

Ak máte mastnú pokožku - siahnite po prebiotikách. Pomôžu udržiavať rovnováhu mikroflóry a regulovať nadmernú tvorbu kožného oleja. Zaradiť do dennej rutiny prebiotiká môžete aj vtedy, ak nebojujete s konkrétnym kožným problém, ale iba chcete podporiť existujúce prospešné mikroorganizmy na pokožke. Poskytujú živiny, ktoré tieto mikroorganizmy potrebujú na svoj rast a aktivitu.

Takto prospešné prebiotiká obsahujú aj produkty z kolekcie QUINOA. Ide o sadu denného, nočného a očného krému a séra.

Denný hydratačný krém je špeciálne zložený z prísad,  ktoré posilňujú lipidovú bariéru pokožky a pripravujú pleť na nový deň. Zloženie krému obsahuje aj šťavu Yacón, ktorá je bohatá na frukto-oligosacharidy, ktoré pôsobia ako prebiotiká. Denný krém udržiava pleť počas dňa neustále hydratovanú.

Nočný vyživujúci krém využíva stav nočného pokoja na posilnenie bariérovej funkcie pokožky.

 


Pozor – produkty, ktoré obsahujú živé mikroorganizmy, nie sú pre každého

V niektorých prípadoch sa dokonca odporúča vyhýbať sa produktom so živými mikroorganizmami. Živé mikroorganizmy, najmä probiotiká, môžu spôsobiť reakcie u ľudí s citlivou pokožkou alebo alergiou na niektoré zložky. Ďalej ak máte kožné ochorenie, ako napríklad ekzém alebo dermatitídu, určite konzultujte so svojim dermatológom zaradenie takýchto produktov.

Väčšina ľudí však môže bezpečne využívať produkty s živými mikroorganizmami, a tieto produkty môžu poskytovať rôzne výhody pre zdravie pokožky. Ak však máte akékoľvek obavy, je vždy najlepšie konzultovať zaradenie produktu s odborníkom na pokožku ešte pred začatím nového režimu starostlivosti o pleť.


Slová na záver

Niekedy sa do kozmetických produktov pridávajú zložky ako sú probiotiká a prebiotiká, aby sa podporila zdravá mikrobiota pokožky a zlepšil jej celkový stav. Produkty s týmito zložkami by mali byť navrhnuté tak, aby podporovali mikrobiálnu rovnováhu a zároveň rešpektovali prirodzenú ekológiu pokožky.

V zásade je cieľom oboch týchto látok, prebiotík aj probiotík, v kozmetických prípravkoch zlepšiť zdravie pokožky tým, že ovplyvňujú mikrobiálnu rovnováhu. Probiotiká priamo pridávajú prospešné mikroorganizmy, zatiaľ čo prebiotiká poskytujú živiny na podporu rastu týchto mikroorganizmov, ktoré už existujú na pokožke. Kombinácia oboch môže poskytovať výhody pre zdravie pokožky.

 


Zverte sa do rúk profesionálov a využite služby ALEXIA Beauty Studia v Trenčíne.

Objednajte sa:

Tešíme sa na vás
Team Alexia®


Galéria k článku

Darčekové poukazy Alexia

Darčekové poukazy

Práve darčekový poukaz vie potešiť osobu, na ktorej nám záleží. Vy iba obdarujte a o všetko ostatné sa už postaráme my. Kúpte darčekový poukaz a prekvapte. Vyhotovenie a odovzdanie vieme zrealizovať expresne aj v deň objednania.

Ponúkame vám darčekové poukazy v rôznych hodnotách, využiteľné na všetky naše služby.

Pre dostupné sumy a objednávky nás kontaktujte ›