Klimatizácia v našom štúdiu - ÁNO!

09.07.2020 • Aktuality

Klimatizácia v našom štúdiu - ÁNO!: titulná fotka

Cítite to teplo už všade okolo vás? 🙂 Tak dlho sme čakali na leto a teplo... A keď príde, hľadáme všetky možnosti ako sa schladiť, ale to sme my ľudia 🤷‍♂️.

A povedzme si pravdu, bude to horšie🤦‍♀️. V časopise Global and Planetary Change v roku 2013 vedci uviedli, že globálna klíma sa bude meniť a to počas celého 21. Storočia. Očakávajú, že teploty budú vyššie oproti aktuálnemu priemeru o 3 – 10 stupňov Celzia. A to už je dôvod na zadováženie si klimatizácie.

Uznajte, že príjemnejšie sa sedí v kancelárii, kde je teplota okolo 23 stupňov ako v takej, kde sa to šplhá k tridsiatke. Dokonca najpríjemnejšie vníma ľudský organizmus teploty medzi 21 a 23 stupňami. Popritom však treba myslieť nato, že ideálny rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou je okolo 6 stupňov, aby organizmus pri prechode zvnútra von nezažíval teplotné šoky.

A to hovoríme o dennej teplote. Vedeli ste o tom😮, že v miestnosti kde spíte by mala byť teplota ešte o 3 stupne nižšia? Pretože aj teplota ovplyvňuje to ako sa vyspíme. Ide o kombináciu vhodných svetelných, zvukových a teplotných podmienok. Tie zabezpečia, že kvalita spánku je dostatočná nato, aby sme sa ráno cítili svieži a plní energie do nového dňa.

Neustále sa vedie polemika o prospešných účinkoch alebo o škodlivosti klimatizácie na organizmus. Počuli ste o takzvanom Syndróme chorých budov (SBS-Sick Building Syndrom)? Podľa štúdie publikovanej v roku 2004 v časopise International Journal of Epidemiology ochorejú ľudia pracujúci v klimatizovaných kanceláriách častejšie na problémy súvisiace s nosnou sliznicou, zrakom a dutinami, ako tí, ktorí môžu na pracovisku klasicky vetrať. Tento syndróm zmizne sám počas víkendov, dovolenky či akomkoľvek inom dlhšom pobyte mimo klimatizovaných priestorov budovy.

Vnímanie tepla je celkom subjektívne. Závisí od viacerých faktorov ako aktuálna nálada, zdravotný stav, miera stresu a tiež rôzne životné návyky. Zaujímavosťou je, že ženy reagujú citlivejšie na zmeny teploty ako muži. To, ako sa vaše telo popasuje s horúčavami, záleží aj od veku a fyzickej kondície. Pre niekoho je bežné tolerovať aj viac ako tridsať stupňov, a niekto iný považuje už teploty nad 25 stupňov za neznesiteľné. Pamätajme, že každý z nás je individuálna bytosť a musíme si sami na sebe prejsť takým malým testom, aby sme zistili čo vyhovuje práve tomu nášmu telu, v akej miere a ako často. Napriek všetkému je naše telo inteligentný organizmus a prirodzene sa snaží znižovať teplotu, bohužiaľ na úkor iných dôležitých procesov, ktoré počas svojho “chladenia” spomaľuje. Siahnuť preto po účinnom riešení je prirodzené.

Nenechajme sa odradiť negatívami a zamerajme sa hlavne na tie pozitívne vplyvy klimatizácie umiestnenej v bežnom interiéry domu, bytu či prevádzky. Klimatizácia upravuje vlastnosti vzduchu, dokáže chladiť aj kúriť, vysušuje aj odvlhčuje vzduch, znižuje aktivitu hmyzu a parazitov, filtruje peľ a prach (čo znižuje koncentráciu alergických látok z vonkajšieho prostredia) a samozrejme má vplyv na prenos - prúdenie vzduchu. Vďaka týmto vlastnostiam zvyšuje komfort v práci či doma a vďaka tomu dokážeme produkovať vyššiu pracovnú, ale aj fyzickú aktivitu bez únavy.

Áno, klimatizácia môže mať aj nejaké tie negatíva🤔. Je pôvodcom chorôb dýchacieho, pohybového, ale aj vylučovacieho ústrojenstva, ak sa nepoužíva správne. Treba sa preto držať odporúčaní od výrobcu, pravidelne klimatizačné zariadenie čistiť a vymieňať filtre. Raz ročne má klimatizáciu pozrieť servisný technik, zhodnotiť jej stav a vykonať údržbu.

💖 V Alexia Beauty Studio 💖 sme pripravení aj na klimatické zmeny a horúce letné dni💪. Vždy sa snažíme zabezpečiť maximálny komfort pre každú našu klientku či klienta.

Ak niekomu nevyhovuje ❌ zapnutá klimatizácia, vieme prostredie prispôsobiť ✅.

Samozrejmosťou pre nás je pravidelná kontrola a čistenie klimatizačného zariadenia.

Využite preto túto výnimočnú možnosť schladenia sa počas horúcich letných dní a vyberte si zo širokej ponuky našich ošetrení pre krásu a zdravie.


Zverte sa do rúk profesionálov a využite služby ALEXIA Beauty Studia v Trenčíne.

Objednajte sa:

Tešíme sa na vás
Team Alexia®

Darčekové poukazy Alexia

Darčekové poukazy

Práve darčekový poukaz vie potešiť osobu, na ktorej nám záleží. Vy iba obdarujte a o všetko ostatné sa už postaráme my. Kúpte darčekový poukaz a prekvapte. Vyhotovenie a odovzdanie vieme zrealizovať expresne aj v deň objednania.

Ponúkame vám darčekové poukazy v rôznych hodnotách, využiteľné na všetky naše služby.

Pre dostupné sumy a objednávky nás kontaktujte ›