Chráňte svoju pleť pred slnkom

03.07.2024 • Vyznajte sa

Chráňte svoju pleť pred slnkom: titulná fotka

Slnečná ochrana pre zrelú pleť: Prečo je SPF 50 nevyhnutnosťou

S prvými horúcimi letnými dňami sme sa aj na našom blogu zamerali na leto - konkrétne na dôležitú tému – ochranu zrelej pleti pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia. Slnečné lúče sú neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života a hoci prinášajú množstvo benefitov, ako napríklad podporu tvorby vitamínu D, zároveň predstavujú významné riziko pre našu pleť. S pribúdajúcim vekom sa pokožka stáva citlivejšou a náchylnejšou na poškodenie, a preto je dôležité venovať zvýšenú pozornosť jej ochrane pred slnečným žiarením.

Pre zrelú pleť, ktorá je prirodzene jemnejšia a má sklon k tvorbe pigmentových škvŕn a vrások, je používanie správnych produktov s vysokým SPF absolútnou nevyhnutnosťou.

V tomto článku sa pozrieme na to, prečo je SPF 50 kľúčové pre udržanie zdravej a mladistvo vyzerajúcej pleti, a poskytneme vám praktické rady, ako si aplikovať produkty s touto úrovňou ochrany, aby sa pleť neleskla.

Prečo je slnečná ochrana dôležitá pre zrelú pleť?

Zrelá pleť vyžaduje špeciálnu ochranu pred slnečným žiarením z viacerých dôvodov. S pribúdajúcim vekom dochádza k zmenám v štruktúre a funkcii pokožky, čo ju robí citlivejšou na vonkajšie vplyvy, vrátane škodlivého UV (ultrafialového) žiarenia. Jedným z hlavných dôvodov je znížená produkcia kolagénu a elastínu, proteínov zodpovedných za pevnosť a pružnosť pokožky. Slnečné žiarenie tento proces ešte urýchľuje, čo vedie k predčasnému starnutiu pleti.

Ďalším problémom sú pigmentové škvrny, ktoré sú spôsobené nerovnomernou distribúciou melanínu v pokožke. UV žiarenie stimuluje tvorbu melanínu, čo môže viesť k vzniku tmavých škvŕn a nerovnomernému tónu pleti. Pre zrelú pleť, ktorá je už aj tak náchylnejšia na vznik pigmentových škvŕn, je dôležité používať produkty s vysokým SPF, ktoré poskytujú účinnú ochranu pred UV žiarením.

Okrem toho, slnečné žiarenie môže prispieť k dehydratácii pleti. S vekom pokožka stráca schopnosť zadržiavať vlhkosť, čo vedie k jej vysušeniu a zvýšenej citlivosti. Ochranné produkty s SPF nielenže chránia pred škodlivým žiarením, ale často obsahujú aj hydratačné zložky, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku hydratovanú.

V neposlednom rade, pravidelné vystavenie UV žiareniu bez primeranej ochrany zvyšuje riziko vzniku kožných ochorení, vrátane rakoviny kože. Pre zrelú pleť, ktorá už prešla dlhoročným vystavením slnečnému žiareniu, je preto mimoriadne dôležité používať ochranné krémy s vysokým SPF, aby sa minimalizovalo riziko ďalších poškodení.

Tieto faktory spoločne podčiarkujú dôležitosť používania špeciálnych ochranných produktov pre zrelú pleť, ktoré pomáhajú udržiavať jej zdravie a mladistvý vzhľad.

UV žiarenie: Čo to je a čo spôsobuje?

Ultrafialové (UV) žiarenie je neviditeľné pre ľudské oko a je emitované slnkom aj umelými zdrojmi, ako sú solária. UV žiarenie má kratšie vlnové dĺžky ako viditeľné svetlo, čo mu dáva vyššiu energiu.

UV žiarenie môže mať prospešné aj škodlivé účinky na ľudské zdravie. Napríklad UVB žiarenie je nevyhnutné na syntézu vitamínu D v koži, ale nadmerné vystavenie UV žiareniu môže viesť k poškodeniu kože, očí a imunitného systému.

UV žiarenie je rozdelené do troch hlavných kategórií: UVA, UVB a UVC, na základe ich vlnovej dĺžky.

  • UVA žiarenie:
    • Má dlhšie vlnové dĺžky (320-400 nm) a preniká hlbšie do pokožky.
    • Je zodpovedné za fotostarnutie (vrásky, strata elasticity a pigmentové škvrny), pretože poškodzuje kolagén a elastín v pokožke.
    • Môže tiež prispievať k vzniku rakoviny kože, hoci jeho schopnosť priamo spôsobiť spálenie je menšia v porovnaní s UVB.
    • UVA žiarenie je prítomné počas celého dňa a môže preniknúť cez okná a oblečenie.
  • UVB žiarenie:
    • Má kratšie vlnové dĺžky (280-320 nm) a ovplyvňuje povrchové vrstvy pokožky.
    • Je hlavnou príčinou spálenia kože a priamo poškodzuje DNA v kožných bunkách, čo môže viesť k rakovine kože.
    • UVB žiarenie je najintenzívnejšie medzi 10. a 16. hodinou a je blokované sklenenými oknami.
  • UVC žiarenie
  • Vlnová dĺžka: 100-280 nm
  • Vlastnosti:
    • Je najviac energetické a najškodlivejšie, ale je kompletne absorbované ozónovou vrstvou Zeme a atmosférou, takže za normálnych okolností nedosahuje zemský povrch.
    • Používa sa v germicídnych lampách na dezinfekciu a sterilizáciu.

SPF: Čo to znamená a prečo na tom záleží?

SPF alebo Sun Protection Factor, hoci primárne udáva ochranu proti UVB žiareniu, krémy označené ako „broad-spectrum“ budú poskytovať aj určitú mieru ochrany proti UVA žiareniu. SPF je teda ukazovateľ, ktorý udáva, ako dobre produkt chráni pokožku pred UVB žiarením, ktoré spôsobuje spálenie kože. Vyššie hodnoty SPF poskytujú väčšiu ochranu.

  • SPF 15: Poskytuje ochranu proti približne 93% UVB žiarenia. Je vhodný na každodenné použitie pri bežných aktivitách, keď nie ste dlhodobo vystavení silnému slnku.
  • SPF 30: Blokuje približne 97% UVB žiarenia. Je vhodný na vonkajšie aktivity, keď budete na slnku dlhšiu dobu.
  • SPF 50: Poskytuje ochranu proti približne 98% UVB žiarenia. Je vhodný pre osoby s citlivou pokožkou alebo pri extrémnych podmienkach, ako sú napríklad hory alebo tropické oblasti.

Používanie produktu s vyšším SPF je obzvlášť výhodné pre zrelú pleť, ktorá je náchylnejšia na poškodenie slnkom. Väčšia ochrana znamená menšie riziko vzniku pigmentových škvŕn, vrások a ďalších príznakov predčasného starnutia pleti.

UV žiarenie môže mať prospešné aj škodlivé účinky na ľudské zdravie. Napríklad UVB žiarenie je nevyhnutné na syntézu vitamínu D v koži, ale nadmerné vystavenie UV žiareniu môže viesť k poškodeniu kože, očí a imunitného systému.

Prečo je SPF 15 nedostatočný?

Denné krémy s SPF 15 poskytujú základnú ochranu, ktorá môže byť dostatočná v zimných mesiacoch alebo počas dní s nižšou intenzitou slnečného žiarenia. V letných mesiacoch však táto úroveň ochrany nestačí. UV lúče sú v tomto období oveľa intenzívnejšie a môžu spôsobiť vážne poškodenie pokožky, vrátane spálenia, tvorby pigmentových škvŕn a urýchlenia procesu starnutia pleti.

V našom beauty štúdiu Alexia ponúkame širokú škálu produktov s SPF 15 a SPF 30, ktoré sú dostupné počas celého roka, vďaka našej spolupráci s eshopom Beligo.sk. Tieto produkty sú navrhnuté tak, aby poskytovali účinnú ochranu a zároveň sa starali o zdravie a krásu vašej pleti. Nezabúdajte, že správna ochrana je kľúčová pre udržanie mladistvého vzhľadu a zdravia pokožky.

Správna aplikácia SPF produktov pre účinnú ochranu pleti

Aby ste dosiahli maximálnu ochranu, je dôležité správne aplikovať SPF produkty. Tu je niekoľko praktických rád:

  • Aplikujte dostatočné množstvo: Nešetrite s množstvom krému. Pre tvár a krk je potrebné naniesť približne množstvo o veľkosti čajovej lyžičky.
  • Nanášajte 15-30 minút pred expozíciou slnku: To umožní, aby sa krém dostatočne vstrebal do pokožky a začal účinne chrániť.
  • Pravidelne obnovujte ochranu: SPF krémy by sa mali aplikovať každé dve hodiny, a častejšie v prípade plávania, potenia alebo po utretí uterákom.
  • Nezabúdajte na uši, krk a ďalšie citlivé miesta: Tieto oblasti často zabúdame, no sú rovnako náchylné na poškodenie slnkom.

Správna aplikácia je kľúčom k účinnej ochrane pleti, a preto je dôležité venovať jej pozornosť, aby ste si zachovali zdravú a krásnu pokožku.

Mastná pleť po nanesení SPF: Čo s tým?

Aplikácia SPF krémov môže spôsobiť, že sa pleť zdá mastnejšia, čo môže byť nepríjemné najmä pre tých, ktorí už prirodzene majú mastnú pokožku. Existujú však spôsoby, ako tento problém zvládnuť a zároveň si zachovať ochranu pred slnkom.

Na riešenie tohto problému ponúkame v štúdia ALEXIA produkty ako FLAWLESS - Zmatňujúci púdrový make-up v rôznych odtieňoch a BYE-BYE Shine - Zmatňujúci transparentný púder. Tieto produkty sú špeciálne navrhnuté na absorbovanie nadmerného oleja a poskytujú dlhotrvajúci matný efekt bez pocitu ťažkosti.

Zmatňujúci púdrový make-up tiež poskytuje dodatočnú vrstvu ochrany a fixácie make-upu, čím vám umožňuje udržať svieži vzhľad pleti počas celého dňa.

Transparentný púder je ideálny pre rýchle úpravy a zanecháva pleť matnú a bez lesku. Preskúmajte našu ponuku a objavte produkty, ktoré vám pomôžu udržať pokožku v rovnováhe po aplikácii SPF.


Návšteva beauty štúdia Alexia vám poskytne príležitosť vyskúšať si a zakúpiť tieto produkty, ktoré vám pomôžu zvládnuť mastnú pleť po aplikácii SPF a udržať si zdravú, matnú pokožku.

Nezabudnite, že správna ochrana pred slnkom je kľúčová pre zdravú a krásnu pleť.

V našom beauty štúdiu síce neposkytujeme procedúry na ochranu pleti pred slnkom, ale radi vám ponúkneme príjemné klimatizované prostredie na dokonalú relaxáciu, pri našich omladzujúcich a skrášľujúcich procedúrach, aj počas horúcich letných dní.

Navyše, vďaka nášmu partnerstvu s eshopom Beligo.sk nájdete priamo v štúdiu široký výber pleťových produktov s SPF 15 a SPF 30, ktoré si u nás môžete nielen zakúpiť, ale aj vyskúšať.

 

Tešíme sa na vašu návštevu!


Zverte sa do rúk profesionálov a využite služby ALEXIA Beauty Studia v Trenčíne.

Objednajte sa:

Tešíme sa na vás
Team Alexia®


Galéria k článku

Darčekové poukazy Alexia

Darčekové poukazy

Práve darčekový poukaz vie potešiť osobu, na ktorej nám záleží. Vy iba obdarujte a o všetko ostatné sa už postaráme my. Kúpte darčekový poukaz a prekvapte. Vyhotovenie a odovzdanie vieme zrealizovať expresne aj v deň objednania.

Ponúkame vám darčekové poukazy v rôznych hodnotách, využiteľné na všetky naše služby.

Pre dostupné sumy a objednávky nás kontaktujte ›