Ako podporiť tvorbu kolagénu v pleti?

10.09.2023 • Vyznajte sa

Ako podporiť tvorbu kolagénu v pleti?: titulná fotka

Na tému kolagén sme publikovali článok „Skutočná sila kolagénu“. V jeho závere sme sľúbili doplniť ďalšie informácie a poznatky k téme Kolagén. Aj vzhľadom na váš osobný dopyt po informáciách a odporúčaniach pre konkrétne produkty vám prinášame pokračovanie tému Kolagén.

Iba pár vetami si pripomeňme...

Kolagén je najpočetnejšia bielkovina a hrá dôležitú úlohu v udržiavaní zdravia a vitality tkanív. Nachádza sa v mnohých tkanivách v ľudskom tele, v koži, v kostiach, v chrupavkách, väzivách... Kolagén sa tiež nachádza v mnohých ďalších orgánoch a tkanivách, ako sú napríklad vnútorné orgány, jazyk, okostice, zuby a vlasové folikuly. Dopĺňať si ho vieme správnou výživou spojenou so zdravým životným štýlom alebo rôznymi suplementami či omladzujúcimi kúrami. V ALEXII používame najmodernejšie prístroje s neinvazívnou rádiofrekvenciou na zvýšenie produkcie kolagénu v pokožke (tvárové aj telové ošetrenia).


Ako je to s tými suplementami?

Suplementy na podporu tvorby kolagénu získavajú čoraz väčšiu pozornosť v oblasti wellnessu a krásy. Kolagén je základnou bielkovinou dôležitou pri udržiavaní pevnosti a elasticity kože, šliach, väzív, kostí a kĺbov.

Je však dôležité upozorniť, že suplementy by nemali nahrádzať vyváženú stravu a zdravý životný štýl. Taktiež je dôležité vyberať si kvalitné suplementy od dôveryhodných výrobcov.


Účinky suplementov na pokožku, ale aj na kosti a kĺby

Účinky na pokožku

Mnoho ľudí užíva suplementy na podporu tvorby kolagénu s cieľom zlepšiť vzhľad pokožky, zmierniť vrásky a zvýšiť jej hydratáciu. Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia kolagénu môže mať pozitívny vplyv na zdravie pokožky.

Kolagén taktiež pomáha udržiavať pokožku hydratovanú tým, že zadržiava vodu v kožných bunkách. Dobrá hydratácia je kľúčová pre zdravú a jemnú pokožku. Ďalej môže pomôcť vylepšiť celkovú textúru a jas pokožky. Viacerými štúdiami je preukázané, že po užívaní kolagénu zostáva pokožka s rovnomerným tónom a menším množstvom pigmentových škvŕn.

Dopĺňanie kolagénu hrá dôležitú úlohu aj pri procese hojenia rán. Pomáha pri obnove kožných buniek a tvorbe nového tkaniva, čo môže urýchliť hojenie rán a jaziev.

Účinky na kosti a kĺby

Kolagén tvorí základnú zložku kostí spolu s vápnikom a ďalšími minerálmi. Nedostatok kolagénu môže mať vplyv na hustotu kostí a ich celkovú pevnosť. Niektoré štúdie uvádzajú, že dopĺňanie kolagénu prispieva k zvýšeniu hustoty kostí, najmä u žien po menopauze, čo môže pomôcť znížiť riziko osteoporózy. Kolagén sa nachádza aj v chrupavke, ktorá obklopuje kĺby a umožňuje plynulý pohyb. S vekom môže dochádzať k úbytku kolagénu v chrupavke, čo môže viesť k problémom s kĺbmi, ako je artritída. Dopĺňanie kolagénu môže pomôcť posilniť chrupavku a podporiť zdravé kĺby.


Čo je dobré ešte vedieť o suplementoch?

Tu je niekoľko dôležitých informácií, ktoré je dobré vedieť o suplementoch na podporu tvorby kolagénu:

-      Dávkovanie a forma - nachádzajú vo forme práškov, kapsúl, tekutín alebo želé. Dávkovanie sa môže líšiť v závislosti od značky a typu produktu. Je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie uvedené na obale produktu.

-      Časovanie konzumácie – niektoré sa užívajú na lačný žalúdok, iné po jedle. Vždy dodržiavajte časovanie uvedené na obale a predídete tak neželanému efektu.

-      Zloženie a doplnkové látky - produkty môžu obsahovať aj ďalšie zložky, ako napríklad vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré môžu prispieť k celkovému zdraviu pokožky a tela.

-      Interakcie s inými liekmi – ak užívate špecifické lieky, konzultujte užívanie kolagénu so svojim ošetrujúcim lekárom alebo farmaceutom.

-      Trvanlivosť a skladovanie - vždy dodržiavajte skladovacie podmienky uvedené na obale. Výživové doplnky musia byť chránené pred priamym slnečným svetlom a vlhkosťou.

-      Cena a kvalita – nie vždy to je o cene. Cena suplementov sa môže líšiť v závislosti od značky a kvality produktu. Je vhodné si vyberať dôveryhodného výrobcu, ktorý dodržiava prísne štandardy kvality.

-      Naša individualita – reakcia na suplementy môže byť u každého z nás iná a nie každý zaznamená rovnaké výsledky. Je dôležité si uvedomiť, že účinok suplementov na kolagén môže byť dlhodobejší a nebudete možno vidieť okamžité výsledky. Dôležité je ich pravidelné užívanie. Doprajte si dostatok času, aby stihol váš organizmus zareagovať.

V neposlednom rade je dobré myslieť aj na to, že výživové doplnky na podporu tvorby kolagénu nemusia byť pre každého nevyhnutné. Odporúčané je mať reálne očakávania a v prípade pochybností alebo zdravotných problémov je vždy najlepšie stav a používanie konzultovať s odborníkom.

Z čoho sa získava kolagén v suplementoch?

Kolagénové doplnky sa zvyčajne získavajú z rôznych zdrojov živočíšnych tkanív, najčastejšie z kože, kostí, väzov a šliach. Každý z týchto zdrojov má svoje vlastné výhody a špecifické zloženie a môže sa líšiť v závislosti od toho, ktoré typy kolagénu obsahuje. Hlavné živočíšne zdroje sú napríklad hovädzie, bravčové, hydinové alebo morské a rybie.

Poznáme tiež Rozpustiteľný kolagén (hydrolyzovaný kolagén). Tento typ kolagénu je spracovaný tak, aby bol ľahko stráviteľný a rozpustný vo vode. Výhodou tohto často používaného rozpustiteľného kolagénu je, že ho môžete ľahko pridať do nápojov, ako sú voda, čaj alebo smoothie, alebo do potravín, ako sú polievky, jogurty a ďalšie.


Existuje vegánsky kolagén?

U nás v štúdiu ponúkame práve taký - 100% vegánsky kolagén, teda jeho zloženie neobsahuje žiadne látky živočíšneho pôvodu.

Z čoho sa teda vyrába? Halo Vegan Collagen je produkt, ktorý sa získava špeciálnym patentovaným procesom z fermentovaných kvasiniek Pichia Pactoris. Práve tieto kvasinky opravujú bunky a zvyšujú produkciu proteínov, ktorým je aj kolagén. Ďalšou zložkou sú peptidy a argánový olej, ktorý je nabitý veľkou dávkou výživných a zvlhčujúcich nenasýtených mastných kyselín a obsahuje aj množstvo vitamínu E, ktorý pôsobí ako účinný antioxidant.

Je dokázané, že peptidy stimulujú tvorbu kolagénu a redukujú prejavy starnutia (jemné linky a vrásky). Halo Vegan Collagen chráni našu pokožku pred predčasným starnutím. Zároveň viditeľne minimalizuje výskyt jemných liniek a vrások a účinnej pomáha pred ich vznikom. Má vynikajúce protizápalové vlastnosti a podporuje tvorbu kolagénu a elastínu. Dodá vašej pleti skutočne mladistvo vyzerajú vzhľad, efekt rozjasnenia a zvýši jej hydratáciu. Je neoddeliteľnou súčasťou výbavy každej ženy, ktorá chce mladistvo vyzerať a mať stále pružnú pleť. 

 Náš kolagén je absolútne bezpečný pre akúkoľvek citlivú pleť a nemusíte sa obávať kombinovať ho so svojim obľúbeným denným či nočným krémom. Pridajte sa k spokojným zákazníčkam a zakúpte si náš VEGÁNSKY KOLAGÉN čím skôr. Vyskúšať aj zakúpiť si ho môžete aj priamo v ALEXIA – Beauty Studiu.


Vitamín C a stimulácia tvorby kolagénu

Vitamín C má úlohu v procese tvorby kolagénu. Bez neho by tvorba kolagénu nebola možná. Tu sú niektoré spôsoby, akými vitamín C ovplyvňuje tvorbu kolagénu v pokožke:

- Vitamín C je nevyhnutný pre enzymatickú reakciu, ktorá hydroxyluje (pridáva hydroxylovú skupinu) do aminokyselín prolínu a lyzínu. Táto reakcia je kľúčovým krokom pri tvorbe kolagénu,

- je to silný antioxidant, čo znamená, že pomáha chrániť kožu pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodiť bunky kože a spôsobiť predčasné starnutie. Vitamín C neutralizuje voľné radikály a pomáha udržiavať pokožku zdravú a mladistvú,

- vitamín C je nevyhnutný pre syntézu kolagénu v kožných bunkách. Kožné bunky používajú vitamín C na tvorbu aminokyselín, ktoré sú potrebné na výrobu kolagénu. Čiže nie len priamo podporuje samotnú syntézu kolagénu, ale tiež chráni kolagén a pokožku pred oxidatívnym stresom.

 

V dôsledku toho, že vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, môže pomôcť zlepšiť elasticitu, pevnosť a pružnosť pokožky. Často používa ako súčasť kozmetických produktov a anti-aging terapií. Je preto súčasťou aj nášho „koktejlu“ účinných látok, ktoré aplikujeme pri ošetrení Výplň vrások a omladenie s našim Phorma Beauty Laserom 3.0.


Ako dlho trvá stimulácia kolagénu v pleti?

Stimulácia ako aj trvanie účinku môže byť ovplyvnené množstvom faktorov, vrátane veku, genetiky, typu pleti a spôsobu starostlivosti o pleť.

Všeobecne platí, že stimulácia kolagénu je proces, ktorý trvá niekoľko týždňov až mesiacov, kým sa prejavia viditeľné výsledky. Trvanie účinku je tiež ovplyvnené už spomenutým množstvom faktorov. Je dôležité mať realistické očakávania a venovať starostlivosti o pleť dlhodobú pozornosť, aby sa dosiahli optimálne výsledky.

Avšak, aby sa dosiahol maximálny efekt, je vhodné dopriať si produkty na báze kolagénu a kozmetické procedúry ako je napríklad rádiofrekvencia, počas dlhšieho časového obdobia. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo odporúčame pri jednotlivých typoch ošetrení absolvovať celú kúru alebo samostatné ošetrenia v pravidelných intervaloch. Rádiofrekvencia spolu s aplikovanými účinnými látkami aj s obsahom Vitamínu C na podporu tvorby kolagénu je zastúpená v ošetrení – Vyhladenie vrások na tvári alebo Okamžité omladenie pleti.

 Je dôležité pamätať na to, že každý typ pokožky reaguje inak na rôzne spôsoby stimulácie tvorby kolagénu. Preto sa aj my venujeme pred začiatkom kúry dôkladnej konzultácii s klientmi, aby sa stanovil najvhodnejší postup – interval a počet ošetrení pre daný typ pokožky.

 Okrem všetkého spomenutého je dôležité udržiavať zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa správnu stravu bohatú na vitamíny a minerály, dostatočný príjem tekutín a pravidelný cvičebný a pohybový režim, pretože to všetko môže prispieť aj k udržaniu zdravej a mladistvej pokožky.

 

Nezabudnite pravidelne sledovať náš blog, kde sa vždy dozviete tie najnovšie informácie zo sveta beauty.


Zverte sa do rúk profesionálov a využite služby ALEXIA Beauty Studia v Trenčíne.

Objednajte sa:

Tešíme sa na vás
Team Alexia®

Darčekové poukazy Alexia

Darčekové poukazy

Práve darčekový poukaz vie potešiť osobu, na ktorej nám záleží. Vy iba obdarujte a o všetko ostatné sa už postaráme my. Kúpte darčekový poukaz a prekvapte. Vyhotovenie a odovzdanie vieme zrealizovať expresne aj v deň objednania.

Ponúkame vám darčekové poukazy v rôznych hodnotách, využiteľné na všetky naše služby.

Pre dostupné sumy a objednávky nás kontaktujte ›