Voľné radikály a antioxidanty – kto z koho!

04.12.2022 • Vyznajte sa

Voľné radikály a antioxidanty – kto z koho!: titulná fotka

Súperi či partneri?

Čo sú to voľné radikály a ako vznikajú?

Voľné radikály sú veľmi malé nestabilné častice, ktoré dokážu napádať dôležité štruktúry nášho organizmu, prostredníctvom poškodenia bunkovej membrány (steny) a teda aj samotnej bunky. V najvážnejších prípadoch je poškodenie až do takej miery, že ich úplne vyradí z fungovania. Narušená membrána dáva priestor reťazovej reakcii okolitých buniek. Začína sa zápalový proces, ktorému sa naše telo bráni zvýšenou aktivitou imunitného systému, čo nás môže oslabiť natoľko, že sa u nás prejavia prvé ochorenia. 

 K ich vzniku prispievajú viaceré faktory, také, ktoré nedokážeme ovplyvniť ako UV žiarenie či znečistené prostredie, ale aj také, ktoré ovplyvniť môžeme a to je náš životný štýl; nedostatok pohybu, zlé stravovacie návyky (vysoký príjem sacharidov, polynenasýtených mastných kyselín), fajčenie a podobne.

Kedy sú voľné radikály najviac škodlivé?

Voľné radikály pôsobia aj užitočne, ale iba do momentu, kým sa tieto častice v tele nezačnú nekontrolovane množiť a chýba im brzda, ktorá by ich zastavila, spomalila. Škodlivé voľné radikály významne prispievajú k vzniku a priebehu diabetu, podporujú - urýchľujú starnutie, ako aj vznik niektorých očných, pľúcnych a kožných chorôb. Nevynímajúc poruchy imunity a vírusové infekcie. Voľné radikály sú všade a nedokážeme sa im úplne vyhnúť. Sú v ovzduší, v jedle, dokonca vznikajú aj pri nadmernej športovej aktivite.

Ako udržať voľné radikály pod kontrolou?

Čo nato naše telo?

Ono je proste úžasné. Ak zacíti, že voľné radikály začínajú poškodzovať bunky zaktivuje ochranné systémy a aktivuje antioxidanty, ktoré cielene pôsobia proti voľným radikálom. Ale ako to robia? Voľný radikál sa „nenalepí“ na zdravú bunku, ale na prítomný antioxidant a je to :)

Ešteže ich máme – antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré účinne bojujú proti voľným radikálom. Chránia naše bunky pred poškodením. Chránia náš organizmus pred závažnými chorobami. Zvyšujú našu imunitu a znižujú hladinu cholesterolu v krvi, podporujú správnu činnosť srdca. A čo je najlepšie – spomaľujú proces starnutia. Správna kombinácia antioxidantov znásobuje ich priaznivý účinok.

Poznáte tieto antioxidanty?

Začneme vymenovávaním: Vitamín C, Vitamín E, Vitamín A, Beta karotén, Zinok, Mangán, Selén, zelený čaj, riasa chlorela, extrakt z listov Ginko biloba. A mnohé ďalšie vitamíny a minerálne látky, ktoré sú rozpustné tak v tkanivách obsahujúcich vodu ako aj v tukovom tkanive.

 Silný antioxidant je Vitamín C, ktorý posilňuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu a pomáha bojovať proti zápalom. Podobné účinky má aj Vitamín E a naviac prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom, zabráni tak rýchlemu starnutiu buniek.

Dobrá správa pre čokoholikov; medzi najlepší zdroj antioxidanov patrí horká čokoláda a kakao, ale aj pekanové orechy a z ovocia čučoriedky, jahody a maliny.

Vrásky a šedivé vlasy z oxidačného stresu?

Telo vytvára voľné radikály prirodzene, ako vedľajší produkt procesov v bunkách, ale aj ako reakciu na vplyvy životného prostredia. Sú všadeprítomné. Akonáhle sa naruší rovnováha medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi, dochádza k oxidačnému stresu. Nestabilné molekuly, ktoré nazývame voľnými radikálmi, majú schopnosť poškodiť bunky ako DNA, proteíny a lipidy. Antioxidanty znižujú oxidačný stres a udržiavajú počty voľných radikálov pod kontrolou.

Ako bojovať proti vráskam?

Ešte by sme zhrnuli čo už sme uviedli vyššie. Ak sa nám premnožia voľné radikály v tele, narušia fungovanie našich buniek. Práve táto nerovnováha spôsobí poškodenie našich buniek a tkanív. Poškodenie kožných buniek vedie k strate elasticity, tvorbe jemných liniek a vrások, hyperpigmentácii a k celkovému starnutiu pleti.

Brániť sa vieme. Dbajme na pravidelnú športovú aktivitu a celkovo zdravší životný štýl, ktorého súčasťou je aj pestrá strava plná antioxidantov.

V súčasnej dobe je bežné, že príjem antioxidantov zo stravy je pre naše telo nepostačujúci a preto, aby sme udržali rovnováhu v tele, potrebujeme ich dopĺňať formou rôznych doplnkov stravy.

A dopĺňať ich vieme aj správnou kombináciou pleťových sér a krémov s obsahom už spomenutých Vitamínov C a E, aby sme predchádzali tvorbe vrások a podporili elasticitu a pružnosť pokožky.

 

S výberom tých správnych produktov vám vieme pomôcť.

Začítajte sa do ponuky, ktorú nájdete u nás na webe v sekcii Katalóg produktov TU.

Vždy viete s nami váš výber konzultovať a produkty si k nám prísť vyskúšať, aby sme tak spoločne vybrali pre vás tie najlepšie.


Zverte sa do rúk profesionálov a využite služby ALEXIA Beauty Studia v Trenčíne.

Objednajte sa:

Tešíme sa na vás
Team Alexia®

Darčekové poukazy Alexia

Darčekové poukazy

Práve darčekový poukaz vie potešiť osobu, na ktorej nám záleží. Vy iba obdarujte a o všetko ostatné sa už postaráme my. Kúpte darčekový poukaz a prekvapte. Vyhotovenie a odovzdanie vieme zrealizovať expresne aj v deň objednania.

Ponúkame vám darčekové poukazy v rôznych hodnotách, využiteľné na všetky naše služby.

Pre dostupné sumy a objednávky nás kontaktujte ›