Skutočná sila kolagénu

21.06.2023 • Vyznajte sa

Skutočná sila kolagénu: titulná fotka

Všetko čo potrebujete vedieť o kolagéne?

Je skutočne kľúčom ku krásnej pokožke a zdravým kĺbom?

Čo je to vlastne kolagén?

Kolagén je bielkovina, ktorá tvorí základný stavebný materiál pre tkanivá v našom tele (ako sú koža, kosti, chrupavky, väzivá, šľachy). Vekom dochádza k deleniu kolagénu. Ide o proces, ktorý sa vyskytuje v tele v dôsledku starnutia alebo vplyvu škodlivých faktorov ako sú slnečné žiarenie, fajčenie a požívanie alkoholu. V dôsledku toho sa kolagén v koži stáva menej pevným, elastickým a pružným, čo vedie k vzniku vrások a straty elasticity pokožky. Aby sa zabránilo rozdeleniu kolagénu, odporúča sa udržiavať zdravý životný štýl, chrániť sa pred slnečným žiarením a vyhýbať sa škodlivým návykom.

Vedeli ste, že existuje viac ako 20 druhov kolagénu?

Kolagén zaisťuje v ľudskom tele pevnosť, pružnosť a odolnosť tkanív. Najznámejšie sú tieto typy kolagénu:

·       Typ I.: Tvorí väčšinu kostí, zubov, kože, väzív a šliach.

·       Typ II.: Tvorí hlavnú zložku chrupavky v kĺboch.

·       Typ III.: Je súčasťou cievnej steny a mäkkých tkanív, ako sú napríklad vnútorné orgány.

·       Typ IV.: Tvorí vrstvu, ktorá oddeľuje tkanivá od seba a poskytuje podporu pre bunky.

·       Typ V.: Je súčasťou plodovej blanky a tvorby krvných ciev.

Výška a kvalita kolagénu v našom tele sa mení s vekom a môže byť ovplyvnená rôznymi faktormi, ako sú škodlivé návyky, nezdravý životný štýl a chronické ochorenia. Preto je dôležité, aby sme sa snažili udržiavať zdravý životný štýl a vyváženú stravu, ktorá obsahuje potrebné živiny pre produkciu kolagénu.

Kde všade sa v ľudskom tele nachádza kolagén?

Kolagén sa nachádza v mnohých tkanivách, orgánoch, vrátane:

·       Kože: Kolagén v koži poskytuje pevnosť a elasticitu, čo ju chráni pred poškodením a vráskami.

·       Kostí: Kolagén v kostiach poskytuje pevnosť a odolnosť a je dôležitý pre správne fungovanie kostí.

·       Chrupaviek: Kolagén v chrupavkách zaisťuje pružnosť a odolnosť, čo umožňuje jednoduché pohyby v kĺboch.

·       Väzív: Kolagén vo väzivách spája kosti so svalmi a zaisťuje ich funkčnosť.

·       Šliach: Kolagén v šľachách poskytuje pevnosť a odolnosť, čo umožňuje svalom vykonávať sily.

·       Cievnych stien: Kolagén v cievnej stene poskytuje pevnosť a pružnosť, čo umožňuje cievam prenášať krv.

Kolagén je najpočetnejšia bielkovina v ľudskom tele a hrá dôležitú úlohu v udržiavaní zdravia a vitality tkanív.

Ako si môžeme doplniť kolagén?

Máme pre vás dobrú správu: možností je hneď niekoľko! Niektoré sú iba o vaše vlastnej sebadisciplíne, ako napríklad dodržiavanie zdravej a vyváženej stravy, ale potom sú tu aj možnosti, pri ktorých do toho ideme s vami.

Správna výživa

Potraviny, ako sú hovädzie mäso, ryby, vajcia, kuracie mäso a mliečne výrobky, sú bohaté na aminokyseliny potrebné na tvorbu kolagénu. Taktiež môžete jesť potraviny bohaté na antioxidanty, ako sú čučoriedky a jahody, ktoré pomáhajú chrániť kolagén pred poškodením.

Zdravý životný štýl

Udržiavanie zdravej váhy, cvičenie, pravidelný spánok a ochrana pred slnečným žiarením môže pomôcť zlepšiť produkciu kolagénu a zabrániť jeho poškodeniu.

Suplementy

Kolagénové doplnky sú dostupné v rôznych formách, ako sú kapsuly, prášky, tekuté formy a dokonca aj v potravinách ako káva a smoothie prášky. Vďaka našej spolupráci s eshopom www.beligo.sk si môžete u nás v štúdiu zakúpiť Výživný kolagénový komplet, v balení je až 10 ampuliek po 25ml. Ide o tekutý doplnok výživy na pitie, ktorý znásobuje vašu krásu zvnútra. Obsahuje až 5000 mg vysoko biologicky dostupného hydrolyzovaného kolagénu obohateného o vitamíny, ktoré prispievajú k tvorbe ďalšieho kolagénu. Ak by ste nemali cestu k nám, viete ho kúpiť aj priamo na eshope, stačí kliknúť TU.

Je dôležité si uvedomiť, že kolagénové doplnky nemusia byť pre každého vhodné a môžu spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky, preto pred začatím akéhokoľvek doplnku by ste sa mali poradiť s odborníkom na výživu alebo lekárom.

Kúry s kolagénom

Existuje niekoľko kozmetických procedúr, ktoré môžu pomôcť doplniť kolagén v pokožke, ako sú napríklad mezoterapia, kolagénové injekcie, frakčný laser a rádiofrekvencia. Vďaka našej prístrojovej výbave v Alexia – Beauty štúdiu si môžete dopriať tie najúčinnejšie omladzujúce a skrášľujúce procedúry, ktoré stimulujú produkciu kolagénu a elastínu v pokožke.

Ako súvisí rádiofrekvencia s tvorbou kolagénu?

Rádiofrekvenčná terapia (RF terapia) je formou kozmetickej procedúry, ktorá využíva rádiofrekvenčné vlnenie na zvýšenie produkcie kolagénu v pokožke. Proces funguje tak, že rádiofrekvenčné vlnenie preniká hlboko do pokožky a vyvoláva teplo, ktoré stimuluje tkanivá k výrobe nového kolagénu.

Pri ošetreniach pokožky tváre, krku a dekoltu je výsledkom rádiofrekvenčnej terapie zjemnenie vrások, zvýšenie pružnosti a pevnosti pokožky a vylepšenie celkového vzhľadu pokožky. Terapia je v našom štúdiu úplne bezbolestná. Medzi najžiadanejšie procedúry s rádiofrekvenciou patrí Vyhladenie vrások na tvári, Okamžité omladenie a Laserová výplň vrások. Kompletnú ponuku služieb nájdete na našej webstránke v sekcii Služby, stačí kliknúť TU.

Je dôležité si uvedomiť, že rádiofrekvenčná terapia nemusí mať výrazné okamžité výsledky a môže vyžadovať viac ako jednu procedúru na dosiahnutie želaných výsledkov. Pred začatím ošetrenia s použitím rádiofrekvencie vždy s klientmi absolvujeme úvodnú konzultáciu, aby sme zvolili tú najvhodnejšiu formu pre daný typ a stav pleti.

Na telové ošetrenia používame ďalší náš prístroj, ktorý v sebe zahŕňa rázovú vlnu s diatermiou, ktorá podporuje pevnosť pokožky a stimuluje produkciu kolagénu. Do pokožky doplní chýbajúce aktívne látky na udržiavanie pevnosti, pružnosti a elasticity buniek kože. Odporúčame vyskúšať naše ošetrenie – Spevnenie ochabnutej pokožky (paže, vnútorná časť stehien, brucho).

Na aký typ pokožky je rádiofrekvencia prvou voľbou?

Je rádiofrekvencia vhodná pre každého? Rádiofrekvenčná terapia je vhodná pre väčšinu typov pokožky, vrátane mierne až stredne vráskavej pokožky. Môže byť užitočná pri zmierňovaní výsledkov starnutia, ako sú vrásky, strata elasticity a pevnosti, ako aj pri zlepšovaní textúry a tónu pokožky.

  • Niektoré špecifické typy pokožky môžu ešte násobne viac profitovať z rádiofrekvenčnej terapie.
  • Pokožka so začínajúci vráskami: Rádiofrekvenčná terapia pomáha zlepšiť vzhľad jemných vrások a zmierniť ich výraz.
  • Ochabnutá pokožka: Rádiofrekvenčná terapia podporuje produkciu kolagénu a zlepšuje elasticitu a pevnosť pokožky.
  • Nejednotný tón pokožky: Rádiofrekvenčná terapia zlepšuje celkový tón, jas a textúru pokožky.
  • Starnúca pokožka: Rádiofrekvenčná terapia môže pomôcť zmierniť dôsledky starnutia pokožky a zlepšiť celkový vzhľad.

Opäť je dôležité si uvedomiť, že každý typ pokožky je jedinečný a že účinnosť rádiofrekvenčnej terapie sa môže líšiť od osoby k osobe. Pred začatím tejto terapie s každým klientom absolvujeme úvodnú konzultáciu, aby sme zistili aké sú predstavy klientky či klienta a či je práve táto procedúra vhodná pre daný typ a stav pokožky.

Kolagén je nevyčerpateľná téma a vedeli by sme toho napísať omnoho viac.

Radi vám informácie a poznatky doplníme v ďalšom článku, kde sa zameriame na niekoľko foriem Vitamínu C ako na stimulant tvorby kolagénu, na vegánsky kolagénďalšie možnosti stimulácie tvorby kolagénu v pleti.

Nezabudnite pravidelne sledovať náš blog, kde sa vždy dozviete tie najnovšie informácie zo sveta beauty.


Zverte sa do rúk profesionálov a využite služby ALEXIA Beauty Studia v Trenčíne.

Objednajte sa:

Tešíme sa na vás
Team Alexia®

Darčekové poukazy Alexia

Darčekové poukazy

Práve darčekový poukaz vie potešiť osobu, na ktorej nám záleží. Vy iba obdarujte a o všetko ostatné sa už postaráme my. Kúpte darčekový poukaz a prekvapte. Vyhotovenie a odovzdanie vieme zrealizovať expresne aj v deň objednania.

Ponúkame vám darčekové poukazy v rôznych hodnotách, využiteľné na všetky naše služby.

Pre dostupné sumy a objednávky nás kontaktujte ›