Panikulitída/Celulitída - nové metódy liečby

18.07.2020 • Kozmetické problémy

Panikulitída/Celulitída - nové metódy liečby: titulná fotka

Čo je to celulitída

Hovoríme o zmenených podmienkach podkožného tkaniva zapríčinených degeneráciou hypodermy (podkožie tvorené tukovým a väzivovým tkanivom), ktorá hypertrofovala (zväčšila objem) pre nesprávnu mikrocirkuláciu v tukovom tkanive.

Ako vzniká celulitída

Nadmerný rast adipocytov - tukových buniek, zadržiavanie vody a stagnáciu tekutín v medzibunkových priestoroch spôsobujú vznik celulitídy. Zatiaľ čo v spojivovom tkanive dochádza k infiltrácii (presiaknutiu) odpadového materiálu, zadržiavanie ktorého zapríčiňuje formovanie uzlín.

Ako vyzerá celulitída

Celulitída mení svoj vzhľad podľa štádia, v ktorom sa nachádzate. Na začiatku ide iba o mierne opuchy, ktoré sú voľným okom takmer nepozorovateľné, ale žena ich vidí najmä pri vzpriamenom postoji. Ak nedochádza k jej odstraňovaniu môže sa zhoršovať, až je citeľná na dotyk, pokožka dostáva vzhľad pomarančovej kože, je chladnejšia a stráca elasticitu. V poslednom štádiu môže byť miesto aj bolestivé na dotyk.  

Koho sa týka a čo ju zapríčiňuje

Poľahčujúca okolnosť pre ženy – celulitída sa týka aj mužov. Nevidíme ju však u nich na prvý pohľad, pretože muži majú hrubšiu kožu. U mužov sa tvorí skôr na krku či bruchu a vyskytuje sa ak majú prebytok estrogénu. Tento ukladá tuk v tele a zadržiava vodu.

Musíme zdôrazniť, že celulitída nie je problémom iba žien s nadváhou. V poslednom období sa s ňou čoraz viac stretávame u osôb s normálnou až štíhlou postavou. Výskyt celulitídy závisí od viacerých, často vzájomne prepojených faktorov. Primárnych aj sekundárnych.

Primárne faktory rozvoja celulitídy

Jeden z hlavných primárnych faktorov zapríčiňujúcich rozvoj celulitídy je určite aj genetická a dedičná predispozícia, kedy na základe činnosti estrogénu dochádza k narastaniu tukových buniek v dolnej časti tela, zadržiavaniu vody a obmedzeniu cirkulácie telesných tekutín.

Sekundárne faktory rozvoja celulitídy

Sekundárne faktory udáva náš spôsob života. Sú to najmä sedavé zamestnanie s nedostatkom fyzickej aktivity. Postupne dochádza k atrofii (ubúdaniu svalstva) z nedostatočného používania svalového tkaniva. Pohyb napomáha cirkulácii krvi a lymfy a zároveň pomáha udržiavať svalstvo výkonným.

Sekundárne faktory udáva náš spôsob života. Sú to najmä sedavé zamestnanie s nedostatkom fyzickej aktivity. Postupne dochádza k atrofii (ubúdaniu svalstva) z nedostatočného používania svalového tkaniva. Pohyb napomáha cirkulácii krvi a lymfy a zároveň pomáha udržiavať svalstvo výkonným.

Nevhodné je aj príliš úzke oblečenie, ktoré sťahuje cievy. Tiež nadmieru vysoké podpätky, ktoré zabraňujú návratu žilovej krvi a lymfy, čím narušujú ich správne fungovanie.

Štádiá celulitídy

Čím skôr začneme proti celulitíde bojovať, tým lepšie výsledky môžeme v jej rannom štádiu dosiahnuť. V prípade iba obmedzeného toku tekutín je najväčšia pravdepodobnosť ľahšie liečiteľnej celulitídy oproti už prejaveným fibrotickým uzlinám.

1.stupeň

Príznaky nie sú voľným okom viditeľné. Na pokožke nie sú žiadne klinické zmeny, okrem ľahkého opuchu pri vzpriamenom postoji. Z toho môžeme usúdiť, že dochádza k stagnácii tekutiny, ktorý poznáme ako pocit ťažkých končatín. Dotyk na postihnutom mieste nemá za následok bolesť ani nepohodlie.

2.stupeň

V dôsledku vazokonstrikcie (zúženia ciev) dochádza k bledosti pokožky postihnutého miesta a k zníženiu teploty pokožky. Zároveň dochádza k strate jej elasticity. Môžeme pozorovať začiatky hyperplázie - premnoženie jednotlivých buniek a hypertrofie - narastanie objemu adipocytov (tukových buniek). Dochádza k výraznému zhrubnutiu a nárastu počtu vlákien obklopujúcich tukové bunky s následne zníženou mikrocirkuláciou.

3.stupeň

Celulitída sa stáva viditeľnou. Pokožka nadobúda typický vzhľad pomarančovej kože, hrudkovitý vzhľad je viditeľný aj v pokoji. Pokožka je bledá a na dotyk studená. Elasticita pokožky je výrazne znížená. Podporné spojivové tkanivo je stlačené, chýba mu pružnosť a stáva sa tuhé.

4.stupeň

Mikrouzliny sa spájajú do textúry, ktorej veľkosť je už výrazná. Mikrouzliny sú vystúpené, pohyblivé a bolestivé. Koža sa javí ako žliabkovaná s mimovoľnou bolestivosťou. Patologické (chorobné) zmeny sú pomalé, ale pre tkanivá nekompromisne súvisiace so starnutím a vonkajšie prejavy sú len znakom značného vnútorného poškodenia. Zmeny sú konečnom dôsledku pozorovateľné na celom obehovom systéme. Postihnuté miesto je bolestivé na dotyk.

Na ktorých miestach nás trápi najviac?

Celulitída na stehnách – vonkajšia strana

Kto z nás si dokáže odoprieť sladké maškrtenie? A práve tieto drobné sladkosti môžu byť príčinou vzniku celulitídy na stehnách. Častejšie dokonca z vnútornej strany stehien. Veľmi efektívne sú cviky zamerané na nohy a spodné sedacie svaly. K tomu pridať pešiu chôdzu na najvyššie poschodia, behanie a rýchlu chôdzu a máte účinnú prevenciu.

Celulitída na zadku

Zadok je jedna z partií, ktorú postihuje celulitída najčastejšie. A to aj štíhle ženy. Bohužiaľ nemusí vždy ísť o nesprávny životný štýl, svoju úlohu zohráva aj genetika. Ako prevencia vzniku je dobré striedať studenú a teplú sprchu na túto oblasť, zabezpečíte tak jej lepšie prekrvenie. Ak to nepomôže pred jej vzniku aspoň to minimalizuje jej dopad.

Celulitída na rukách a bruchu

Ak by ste si mysleli, že na rukách a bruchu nemôže vzniknúť celulitída, vyvedieme vás z omylu. Dokonca aj na týchto miestach sa vedia usadiť zhluky tuku a vytvárať nepekný hrudkovitý povrch. Z oblasti rúk sú najčastejšie postihnuté celulitídou ramená. Na bruchu sa celulitída zvykne ukázať po tehotenstve alebo pri obezite.  

Zatočme s celulitídou alebo ako s ňou bojovať

Ako podporu v boji proti celulitíde viete v domácom prostredí aplikovať:

  • dostatočný pitný režim,
  • krémy a gély, ktoré podporujú odbúravanie podkožného tuku v najkomplikovanejších oblastiach,
  • dodržiavať zásady zdravého stravovania,
  • pravidelne sa venovať aktívnemu športovaniu (efektívne sú drepy, výpady, zanožovanie).

Neinvazívna technológia v boji proti celulitíde

Nepríjemný estetický vzhľad je dôvodom sústavného výskumu nových terapií a procedúr. Momentálne je na trhu niekoľko systémových liečiv. Existuje viacero prístrojov, ale aj invazívnych metód, ktoré pomáhajú klientom bojovať s celulitídou. Najznámejšie sú  rádiofrekvencia, karboxyterapia, cellfina, lymfatická masáž či kavitácia, liposukcia a ďalšie. Vedecký výskum v tejto oblasti výrazne znižuje metodológia hodnotenia reakcií na liečbu spojená s množstvom vonkajších faktorov ako diéta, fyzická aktivita, úbytok hmotnosti. Avšak rastúci dopyt po efektívnych, nenákladných a neinvazívnych prístupoch vyúsťuje do neustáleho vývoja nových metód liečby.

Najnovšia a najefektívnejšia neinvazívna metóda liečby

Momentálne najnovšiu a najefektívnejšiu neinvazívnu metódu na liečbu celulitídy ponúka medicínsky prístroj ReCell – bezbolestná a neinvazívna rázová vlna s rádiofrekvenčnou biostimuláciou.

Na jej vývoji sa podieľali vedci a lekári v zastrešení WinForm Medical Engineering – tradičného talianskeho výrobcu medicínskych prístrojov s vlastným výskumom a vývojom, s dvadsaťpäťročnou históriou a špecializáciou na športovú medicínu a beauty segment. Špičková technológia predstavuje evolúciu v oblasti pulzných zariadení založených na potrebe generovania zvukových vĺn, ktoré sa pre dosiahnutie želaných terapeutických výsledkov aplikujú na tkanivá. „Multi-módový“ prístup ReCell je po desaťročiach technologickej nečinnosti prvou veľkou inováciou na poli pulzných vĺn, ktorá je preto chránená medzinárodným patentom.

Pulzný tlak generovaný vysoko reakčným piezoelektrickým systémom s impulzmi s vysokou spádovou hranou je kalibrovaný tak, aby mohol tkanivami biostimulovanými ReCell-om efektívne prestupovať a rýchle a kontrolovane dosiahnuť cieľ. Všetko toto prispieva k zachovaniu efektivity konvenčných pulzných systémov, je to ale oveľa pohodlnejšie a bezpečnejšie pre pacienta/klienta, ktorý počas ošetrovania nepociťuje bolesť ani žiadne iné nepríjemné pocity.

Výsledný efekt ošetrenia prístrojom ReCell

Neinvazívne nebolestivé ošetrenie prístrojom ReCell kombinuje rázovú vlnu a rádiofrekvenčnou biostimuláciou. Ošetrenie zabezpečí rozpustenie tukového tkaniva bez poškodenia tukových buniek, zabezpečí odtok prebytočného tuku, podporí krvné zásobovanie pokožky ošetrovaného miesta a zabezpečí spevnenie pokožky mechanickou stimuláciou aktivity fibroblastov – tvorba nového kolagénu a elastínu.

Pri ošetrení rázovou vlnou ReCell dochádza súčasne k 3 účinkom na pokožku:

Mechanický: mechanicko-biostimulačný účinok na bunky pokožky zodpovedné za pevnosť a hustotu.

Energetický: lipolýza + podpora detoxifikácie + biostimulácia metabolizmu.

Chemicko-metabolický: neoangiogenéza, podpora zásobenia postihnutého miesta krvou = živinami a kyslíkom.

Kde nájdete tento špičkový medicínsky prístroj ReCell?

ALEXIA Beauty Studio v Trenčíne ako jedno z prvých štúdií krásy na Slovensku zabezpečilo pre svojich klientov túto unikátnu technológiu ReCell – jedinečnú bezbolestnú rázovú vlnu s rádiofrekvenciou a transdermálnym prenosom účinných látok.

Personál ALEXIE sa postará o všetko potrebné na vyriešenie vášho problému s celulitídou, ochabnutou pokožkou alebo lokálne nahromadeným tukom. Vy pri celej procedúre len oddychujete a relaxujete.

V texte sú použité výňatky z: „M.C.Fortuna, V.Garelli, C.Maxia, A.Ionio, M.Gerardi, F.Di Gregorio, A.Rossi, Efficacy and tolerability of harmonic electromagnetic resonance.“ – Hi.Tech Dermo č.5/2012


Zverte sa do rúk profesionálov a využite služby ALEXIA Beauty Studia v Trenčíne.

Objednajte sa:

Tešíme sa na vás
Team Alexia®


Galéria k článku

Darčekové poukazy Alexia

Darčekové poukazy

Práve darčekový poukaz vie potešiť osobu, na ktorej nám záleží. Vy iba obdarujte a o všetko ostatné sa už postaráme my. Kúpte darčekový poukaz a prekvapte. Vyhotovenie a odovzdanie vieme zrealizovať expresne aj v deň objednania.

Ponúkame vám darčekové poukazy v rôznych hodnotách, využiteľné na všetky naše služby.

Pre dostupné sumy a objednávky nás kontaktujte ›