Kyselina hyaluronová vyplní všetky vrásky – mýtus alebo fakt?

28.06.2020 • Vyznajte sa

Kyselina hyaluronová vyplní všetky vrásky – mýtus alebo fakt?: titulná fotka

Kyselina hyaluronová vyplní všetky vrásky – mýtus alebo fakt?

Kolagén a kyselina hyaluronová sú základné stavebné prvky kože. Kyselina hyaluronová je jednou z hviezdnych zložiek krémov proti vráskam. Je to životne dôležitá prírodná látka telu vlastná, ktorá sa nachádza aj v koži a zabezpečuje dostatočnú hydratáciu a objem tkanív.

Čo je kyselina hyaluronová?

Jej výnimočnosť spočíva hlavne v silnej schopnosti viazať na seba vodu – až 1000 násobok svojej hmotnosti. Aby mala odkiaľ zobrať túto vodu, je veľmi dôležitý pitný režim a prípadne používanie tonika alebo osviežujúcej hmly.

Kľúčovým faktom hlavne proti starnutiu pokožky je skutočnosť, že práve prostredníctvom kyseliny hyaluronovej je pokožka zásobovaná dostatočným množstvom vody a tým nedochádza k vzniku vrások ani k ich prehlbovaniu. 

Musíme súhlasiť s vyjadrením od Katy, že “hyaluronové sérum by malo byť súčasťou rutiny akéhokoľvek typu pleti bez ohľadu na vek”. V Blogu veľmi zrozumiteľne opisuje najčastejšie formy kyseliny hyaluronovej a rozdiely medzi nimi. Odporúčame prečítať.

Typy a formy kyseliny hyaluronovej

Vysokomolekulárna kyselina hyaluronová

Vysokomolekulárna sa využíva najmä vo farmaceutickom priemysle a estetickej chirurgii. Používa sa aj pomenovanie - kyselina hyaluronová s dlhým reťazcom. Práve táto vysokomolekulárna kyselina zostáva na povrchu pleti a tak lepšie hydratuje vonkajšiu vrstvu a vypĺňa jemné linky a vrásky. 

Nízkomolekulárna kyselina hyaluronová

Nízkomolekulárna je využívaná najmä v kozmetickom priemysle, známa aj ako kyselina hyaluronová s krátkym reťazcom. Preniká do hlbších vrstiev pleti a tam podporuje vlastnú produkciu kyseliny hyaluronovej.

Najčastejšie formy kyseliny hyaluronovej

Hyaluronic acid - čistá kyselina hyaluronová ako prirodzená súčasť nášho tela. Málokedy sa však vyskytuje samostatne, spravidla sa do zloženia pridávajú aj iné látky. 

Sodium Hyaluronate - soľ kyseliny hyaluronovej, ktorá ľahšie preniká do pokožky. Vhodná je na korekciu hlbokých vrások. 

Hydrolyzed Sodium Hyaluronate - hydrolyzovaná soľ kyseliny hyaluronovej, jej molekuly sú veľmi malé a ľahké a preto sa dostanú aj do najhlbších vrstiev pokožky. Účinne dokáže chrániť pokožku pred UV lúčmi. 

Kyselina hyaluronová a účinky na pleť

Kyselina hyaluronová - elixír mladosti. Je to jedna úžasná hydratačná zložka, ktorá pleť nezaťažuje a dokáže s ňou robiť divy. Aj keď jej množstvo v tele rokmi ubúda, pevnejšiu pleť si môžeme zabezpečiť, pravidelným používaním sér a krémov aj v pokročilom veku.

Kyselina hyaluronová má toľko pozitívnych účinkov na pleť, že by sme o nich vedeli rozprávať celé hodiny. Je vhodná na všetky typy pleti, vďaka svojim upokojujúcim, hydratačným a antioxidačným vlastnostiam. Podporuje obnovu kožných buniek, vypĺňa aj hlboké vrásky. 

Počas invazívnych zákrokov sa aplikuje kyselina hyaluronová injekciami na miesta, kde chceme vyhladiť vrásky. Takýmto omladzujúcim zákrokom sa venujú napríklad na klinikách ako ENVY, Yes Visage alebo Klinika Zdravia aj mnohé ďalšie. Na ich stránkach nájdete podrobne rozpísané jednotlivé procedúry. Cenník zákrokov sa odvíja od oblasti, ktorej sa chcete venovať.

Ak dožičíte pokožke dostatočnú hydratáciu, odmení sa vám pružnosťou a elasticitou. Elastickosť kože je dôsledkom veku, genetiky, ale i správnej starostlivosti o telo a pokožku.

Ostatné účinky kyseliny hyaluronovej

Kyselina hyaluronová má svoje miesto aj ako pomocník pri hojení rán. Napríklad pri spálenej pleti. Pri častom vystavovaní pleti slnečnému žiareniu dochádza k jej predčasnému starnutiu. Kyselina hyaluronová vďaka svojmu zloženiu zmierni podráždenie pokožky po prílišnom slnení a tým tlmí zápalovú reakciu. Pravidelná aplikácia kyseliny hyaluronovej vás ochráni pred UVB žiarením ako aj pred reaktívnymi formami kyslíka, ktoré žiarenie produkuje. Tieto sú hlavnou príčinou vzniku pigmentových škvŕn. 

Ako dôležitá látka sa kyselina hyaluronová využíva aj v stomatológii na podporu hojenia alebo ako prevencia či liečba zápalu ďasien. 

Najviac kyseliny hyaluronovej nájdeme v očiach a kĺboch. Preto sa táto látka využíva aj v oftalmológii pri liečbe suchého oka ako takzvané umelé slzy. 

Kyselina hyaluronová sa využíva aj v terapeutických oblastiach a to najmä v reumatológii, ortopédii a športovej medicíne ako „mazivo“ kĺbov. 

Kyselina hyaluronová proti vráskam

Čím to je, že mladá tvár nemá vrásky? Je to práve vďaka kyseline hyaluronovej, ktorej je v mladej pokožke dostatok. Bohužiaľ vekom sa táto tekutina stráca, pleť prichádza o svoju sviežosť a objavia sa prvé vrásky. Dokonca keď sme vo veku okolo 40 rokov, tak naše telo produkuje už iba polovicu kyseliny hyaluronovej. Bunky a tkanivá strácajú vlhkosť, stávajú sa suchšími. Na pleti sa objavia poruchy pigmentácie, koža ovisne a čoraz hlbšie vrásky nás upozorňujú na znižujúcu sa produkciu kyseliny hyaluronovej. Tu nastáva potreba dopĺňať ju zvonku prípravkami na báze kyseliny hyaluronovej, aby sme podporili zadržiavanie vody a tým aj udržali pokožku hydratovanú.

Určite si hovoríte, že ak raz začnem už nebudem môcť prestať. Máme pre vás dobrú správu - kyselina hyaluronová takto nefunguje.

Je to s ňou veľmi podobné ako s inými vitamínmi. Ak nášmu telu chýbajú, doplníme ich. Ak máme pocit suchej pleti, doplníme si kyselinu hyaluronovú pomocou kozmetických prípravkov. Ak ich prestaneme používať, nezhorší to naše problémy. Do doby kým bude mať naše telo dostatok tejto jemu prirodzenej látky, bude vedieť zabezpečiť obnovu pleti prirodzenými mechanizmami. Avšak pravidelným používaním prípravkov s kyselinou hyaluronovou veľmi účinne oddialime proces starnutia pleti. 

Kyselina hyaluronová v kozmetike

Veľmi detailne sa o kyseline hyaluronovej rozpisuje EUCERIN (kliknite a pozrite sa aj na ponuku konkrétnych výrobkov). Pokožku spevňuje a vyhladzuje. Chráni ju akýmsi ochranným filmom. 

Kyselinu hyaluronovú na pitie viete dostať kúpiť vo forme tabletiek, prášku a gélu. Kyselinu hyaluronovu v lekárni je dostať kúpiť aj ako kapsuly, ampulky, séra a krémy. Na trhu nájdete aj množstvo výrobkov ako masky, balzamy a gély s kyselinou hyaluronovou, stačí si len vybrať ten najvhodnejší pre vás. Cena za jednotlivé prípravky s kyselinou hyaluronovou sa odvíja od celkového zloženia prípravku, od kozmetickej značky, ale aj od skupenstva. 

Nachádza sa aj v potravinách? Áno, doplniť si ju viete vďaka hydinovému a hovädziemu mäsu, z rýb, vajec a sóje. Denne by ste mali vypiť aspoň 10 pohárov čistej vody, aby kyselina hyaluronová mala tekutiny na nabratie svojho objemu. Ak si k tomu všetkému pravidelne doprajete aj vitamíny s obsahom magnézia, zinku a vitamínu A, podporujete tak produkciu kyseliny hyaluronovej vo vašom tele. 

Štúdie preukazujú, že v kozmetickom priemysle sa liečba kyselinou hyaluronovou využíva na skutočné zníženie výskytu vrások, liniek na tvári, spevnenie ovisnutej kože, zjemnenie jaziev a straty farby kože po akné. Cieľom je hlavne rehydratácia pokožky, regenerácia a ochrana pokožky pred vonkajšími vplyvmi, udržiavanie pokožky v pevnosti a pružnosti, vyhladzovanie starších vrások.

Nečakajme zázraky hneď. Ak sa rozhodnete pre používanie niektorého kozmetického prípravku s vysokým obsahom kyseliny hyaluronovej, skutočné výsledky potrebujú svoj čas. Buďte preto trpezlivé a dôsledné. Životný cyklus kožných buniek je dvadsaťosem dní. Preto treba vydržať pri používaní vybraného prípravku minimálne dva mesiace, aby ste dokázali zhodnotiť jeho účinnosť. 

Fakty a mýty o kyseline hyaluronovej

História

K objaveniu kyseliny hyaluronovej došlo už v roku 1930 a odvtedy neustále prebieha jej výskum, ktorý sa začal zintenzívňovať najmä v posledných dvoch až troch desaťročiach. 

Hydratácia 

V otázke hydratácie a zlepšenia elasticity pokožky bolo štúdiou preukázané, že kyselina zvyšuje hladinu hydratácie pokožky o 96% a jej elasticitu o 55%.

Úbytok

Kyselina hyaluronová sa v tele vytvára, avšak jej množstvo v organizme vekom klesá. K výraznému úbytku dochádza aj v dôsledku fajčenia, genetiky, či nedostatku vitamínov ako horčík a zinok. 

Ochrana

Kyselina hyaluronová urýchľuje hojenie rán a iných poškodení kože - napríklad spálenie od slnka. Chráni bunky a na povrchu vytvára akýsi ochranný film, ktorý bráni prenikaniu baktérií do pokožky. 

Kyselina hyaluronová alebo botox?

Ak sa použije invazívne, je stále bezpečnejšia ako botox. Po jej aplikácii sa vám nestane, že by vám nefungovali mimické svaly. Zároveň sa po jej aplikácii hydratácia vašej pokožky zvýši o 96% a elasticita o 55%. Botox nie je vhodný na výplň hlbokých vrások, naopak kyselina hyaluronová je nato tá správna látka. 

Estetická medicína

V súčasnosti sa kyselina hyaluronová nepoužíva len v kozmetickom priemysle, ale aj na liečbu vredov, ako pomoc pri osteoartróze kĺbov, v očných kvapkách (tzv. Umelé slzy), v stomatológií na zmiernenie zápalov. 

Prehľad faktov o hyalurone ponúka aj blog od značky Douglas.

Naše odporúčanie na záver

Doprajte si pravidelné ošetrovanie pleti kvalitnou anti-aging kozmetikou s vysokým obsahom kyseliny hyaluronovej. Prinesie vám to veľa pozitívnych účinkov na vašu pleť a viditeľné výsledky v boji proti vráskam. Prirodzené zlepšenie hydratácie a elasticity pokožky je oveľa šetrnejšie, dlhotrvácnejšie a bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. 

Aby ste dostali svoju pleť do vynikajúcej kondície a naďalej si ju v tomto výbornom stave udržali, vyberte si skrášľovacie ošetrenie tváre z našej širokej ponuky a zverte sa do rúk profesionálov v ALEXIA Beauty Studiu.


Zverte sa do rúk profesionálov a využite služby ALEXIA Beauty Studia v Trenčíne.

Objednajte sa:

Tešíme sa na vás
Team Alexia®


Galéria k článku

Darčekové poukazy Alexia

Darčekové poukazy

Práve darčekový poukaz vie potešiť osobu, na ktorej nám záleží. Vy iba obdarujte a o všetko ostatné sa už postaráme my. Kúpte darčekový poukaz a prekvapte. Vyhotovenie a odovzdanie vieme zrealizovať expresne aj v deň objednania.

Ponúkame vám darčekové poukazy v rôznych hodnotách, využiteľné na všetky naše služby.

Pre dostupné sumy a objednávky nás kontaktujte ›